Guvernul a aprobat introducerea taxei clawback pe comercializarea medicamentelor


Ordonanţa de Urgenţă privind introducerea taxei clawback pentru medicamentele a căror valoare se ridică peste bugetul alocat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost adoptată miecuri de către Guvern.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a apreciat că această taxă reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemei arieratelor, care au apărut ca urmare a depăşirilor bugetului alocat pentru achiziţionarea de medicamente. „Este o discordanţă între creşterea consumului de medicamente şi creşterea morbidităţii”, a spus Ritli, care a dat exemplul oncologiei. Astfel, creşterea consumului de medicamente împotriva cancerului faţă de anul trecut a fost de două ori mai mare faţă de creşterea incidenţei aceste boli.

Prin varianta revizuită a taxei clawback, agenţii economici care vând medicamente trebuie să achite o taxă care să acopere integral depăşirea bugetului alocat consumului de medicamente. „Contribuţiile plătite de deţinătorii autorizaţiilor de punere în piaţă a medicamentelor adunate laolaltă trebuie să acopere întreaga sumă care depăşeşte bugetul medicamentelor alocat numai din fondul naţional de asigurări de sănătate şi din fondul Ministerului Sănătăţii”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Contribuţia se va plăti trimestrial, fiecare distribuitor achitând o sumă în funcţia de cotă de piaţă deţinută şi va fi aplicată de la 1 octombrie. „ANAF-ul administrează această contribuţie care este o obligaţie fiscală. Contribuţia colectată se virează în fondul asigurărilor de sănătate, astfel încât sumele se reîntorc pe piaţa medicamentelor şi în plata serviciilor de sănătate”, a declarat Ritli Ladislau.

Acesta a precizat că, deşi veniturile provenite din această taxă variază în funcţie de dinamica pieţei de medicamente, pentru 2012 pot fi estimate încasări de 1.200 de milioane de lei. Întrebat care sunt riscurile unor creşteri de preţuri la medicamente, Ritli a răspuns: „Am analizat riscurile şi se pare că această formulă este acceptabilă şi pentru producători. Sper ca în viitor nu vor afecta piaţa (…) Cred că nu este niciun interes dacă depăşesc bugetul pentru că vor trebui să plătească diferenţa. Probabil, volumul preţurilor s-ar putea să scadă la nivelul optim şi nu exploziv.”

Sursa: NewsIn