În ce investesc milionarii lumii


Chiar şi în ciuda crizei finaciare, bogaţii planetei se înmulţesc şi reuşesc să facă tot mai mulţi bani. Potrivit unei analize a Centrului pentru Servicii Financiare din Delloitte si preluate de Business Insider, în următorul deceniu averea cumulată a milionarilor lumii va creşte în 10 ani de la 92 de trilioane dolari, cât era cu aproximaţie anul trecut, la 202 trilioane dolari.

Totodată, studiul precizează că averea totală a familiilor de milionari va fi mai mare cu 119% până în 2020, iar în ceea ce priveşte pieţele emergente, acestea vor avea o creştere de 260%. În schimb, pieţele dezvoltate vor resimţi o evoluţie mult mai puţin spectaculoasă, cu o creştere preconizată până în 2020 de doar 107%.

Cei mai importanţi milionari continuă să investească în companii importante şi în afaceri al căror domeniu îl cunosc, dar totuşi nu ezită să-şi asume riscuri. Astfel, Warren Buffett, care a obţinut primul profit la vârsta de 6 ani, din vânzarea sticlelor de Coca Cola şi care este considerat unul dintre cei mai pricepuţi oameni de afaceri din istorie,  a preferat să investească în companii pe care le-a crezut subestimate.
Buffett nu s-a aventurat către domenii economice pe care nu le-a înteles şi ajuns să deţină 200 milioane de acţiuni din portofoliul Coca-Cola, 17,8% din portofoliul de investiţii IBM, 10,8% din portofoliul de investiţii American Express şi numeroase acţiuni la alte companii de renume.

O altă legendă a eficienţei în business este James Simons, fondatorul hedge-fund Renaissance Technologies, mathematician, care a predat caţiva ani la Universitatea Harvard. În 2011, Simons a ajuns în clasamentul celor mai bogaţi 30 de americani, cu o avere estimată la 10,6 miliarde dolari.  Momentan, fostul professor deţine acţiuni la importante companii precum Apple Inc., Philip Morris International Inc., Lorillard Inc.,  McDonald’s Corporation  şi Eli Lilly and Company, potrivit www.fin.ro.
Un alt exemplu  este Carl Icahn, patronul grupului Icahn Enterprises , care în plină recesiune deţine  o avere apreciată la 10 miliarde de dolari.

El cumpără participaţii în companii, unde işi promovează, ulterior, propriile sale interese. Unii l-au catalogat „vânător de firme”. Icahn posedă 16, 5% din portofoliul El Paso, 15,2% din cel al Motorala Solutions, 10,2% din portofoliul Motorola Mobility Holdings şi 9,7% din acţiunile Federal Mogul.