Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

ING şi-a revizuit previziunile privind inflaţia de la 5% la 5,7% la sfârşitul anului

A- A A+
ING şi-a revizuit previziunile privind inflaţia de la 5% la 5,7% la sfârşitul anului

ING şi-a revizuit ţinta de inflaţie de la 5% la 5,7% la sfârşitul lui 2011, după ce INS a anunţat joi o rată a inflaţiei pentru februarie mai ridicată decât se aşteptau analiştii, luând în considerare şi perspectiva proprie privind preţul petrolului, se arată într-un raport al băncii.

„După cifra surprinzător de ridicată a inflaţiei publicată ieri (joi, n.r) şi luând în considerare şi perspectiva ING privind preţul petrolului am revizuit previziunile noastre privind inflaţia. Ne aşteptăm acum ca rata inflaţiei să crească până la 8,4% în luna iunie şi apoi să scadă până la 6,2% în iulie. În urma unor corecţii pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului, rata inflaţiei la sfârşitul anului s-ar putea situa la 5,7% (prognoza anterioară era 5%)”, se precizează în raport.

Revizuirea inflaţiei este motivul şi pentru schimbarea perspectivei ING privind rata de politică monetară. Analiştii ING se aşteaptă ca majorări ale ratei de politică monetară să aibă loc începând cu primul trimestru din 2012.

„Motivul este legat de comportamentul tipic al BNR: reacţionează adesea cu întârziere bazându-se în special pe evoluţiile din trecut. De asemenea, întărirea politicii monetare este dificilă într-o economie încă slăbită. Declaraţiile viceguvernatorului Cristian Popa potrivit cărora condiţiile monetare par adecvate şi o “corecţie masiva” a inflaţiei este aşteptată din august sau septembrie indică faptul ca BNR va aştepta cel puţin câteva luni pentru a vedea dacă rata inflaţiei va scădea aşa cum se aşteaptă. Totuşi, fiindcă deciziile de politică monetară au impact întârziat, dar şi creşterea inflaţiei peste ce aşteaptă BNR ar putea conduce la majorarea ratei de dobândă cheie spre sfârşitul anului aceasta (septembrie sau noiembrie). Vedem rata cheie la sfârşitul anului 2012 la 7%”, se spune în raport.

Totodată, ING şi-a revizuit şi previziunea privind cursul de schimb euro/leu de la 4,25 la 4,15 la sfârşitul T2 2011 şi, de asemenea, nu exclude câştiguri ale leului până la 4,05 euro în următoarele 3-6 luni. Pentru fnalul anului, ING vede un curs de 4,20 lei pentru un euro.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails