Interviu cu Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în ocazia Forumului Economic România-Italia “Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească” „, organizat vineri, 3 noiembrie 2017 în prestigiosul Auditorium al grupului editorial economic “Il Sole 24 ore” din Milano


 

 

Interviu cu Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în ocazia Forumului Economic România-Italia “Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească” „, organizat vineri, 3 noiembrie 2017 în prestigiosul Auditorium al grupului editorial economic “Il Sole 24 ore” din Milano

 
Buna ziua, domnule Presedinte Liviu Dragnea, multumim pentru disponibilitatea acestui interviu, în contextul Forumului Economic ROMÂNIA-ITALIA, eveniment menit să redea încrederea investorilor italieni, dar si pe cea a românilor din Italia în economia românescă.

Vă propun deci, un dialog pe teme preponderent economice.

Sunteți președintele Camerei Deputaților și  președintele PSD – principalul partid de guvernare. Sunteți, în egală măsură  garantul programului de guvernare care a primit votul majorității românilor.

 

În viziunea dumneavoastră ce loc ocupă investițiile străine în preocupările partidului de guvernare, câtă importanță acordați acestui subiect, comparativ cu celelalte sarcini curente ale guvernării?

Buna ziua, multumesc pentru ocazia pe care mi-o acordați de a mă adresa conaționalilor noștri – comunității românilor din Italia – dar și mediului de afaceri ori cetățenilor italieni. 

Eu cred în investițiile străine, cred în beneficiile europene ale mișcării libere a capitalurilor și a forței de muncă. 

A face afaceri cu România este o solutie câștigătoare sigură! Pentru ambele părți. Pe de o parte România are nevoie de investiții străine pentru dezvoltare, iar pe de altă parte, investitorul străin găsește în România, soluția corectă pentru a face profit. De altfel, România este în momentul de față una dintre cele mai vizate destinații de investiții din piețele emergente din Uniunea Europeană.

În ce fel se deosebește România de alte țări europene, cum ar face diferența necesară pentru a convinge un investitor străin să vină și să investească?   

România are argumente certe,  avantaje evidente în competiția pentru atragerea capitalurilor.

Întâi de toate, creșterea economică! Țara noastra este campioana creșterii economice europene, cu 6,1% creștere pe primul semestru al acestui an față de anul trecut. Este rezultatul aplicării consecvente a programului nostru de guvernare. Orice investitor are încredere într-o economie care crește. Iar România va continua să crească, să ofere stabilitate și prin urmare să fie un bun partener de afaceri. Această perspectivă pozitivă este de altfel recunoscută de marile agenții de rating. Recent Fitch – una din cele mai prestigioase instituții de evaluare economică a confirmat drept stabil ratingul țării noastre la BBB cu perspective de consolidare. Este o evaluare bună, convingătoare pentru orice investitor străin serios. Iar după mai multe evaluări prudente avansate la începutul anului, mai toate organismele financiare și-au revizuit în sens pozitiv estimările privind evoluțiile economice din România. 

Apoi țara noastră oferă oportunități consistente pentru afaceri bune. Avem deja proiecte lansate în procedura de achiziții publice pentru construcția de autostrăzi, căi ferate, spitale, școli, pentru infrastructura agricolă, de la sistemele de irigații până la stocarea ori industrializarea producțiilor agricole. Deci, orice investitor din aceste domenii va găsi oportunități interesante în România. 

Un alt argument esențial este infrastructura extrem de bună în domeniul tehnologiei informației. România are una dintre cele mai rapide viteze de internet din lume, cu sisteme de rețele bine dezvoltate, cu specialiști IT foarte buni, foarte  apreciați. Toate marile companii ale lumii din domeniu – de la Google, Oracle, până la Amazon au reprezentațe consolidate în România cu mii de angajați. Noi încurajăm investițiile în acest domeniu. Și vă dau și un exemplu de măsură concretă pe care am luat-o și deja se aplică! Specialiștii IT cu studii superioare, din companiile de profil, sunt deja scutiți de plata impozitului pe venit, iar aceeași măsură o vom aplica de la 1 Ianuarie 2018 si pentru IT-iștii cu studii medii.

Foarte interesant. Deci dumneavostră dați asigurări  investitorilor străini că ar face o bună afacere dacă ar veni  în România?

Investiția în România este o soluție certă, win-win, pentru orice investitor străin veritabil și pentru noi, ca țară. Și cel mai bun argument, știti care este? Realitatea concretă….în acest moment, jumătate din cifra totală de afaceri este deținută de companiile străine…. iar multe dintre aceste companii străine sunt italiene. Noi românii am avut și vom avea mereu o relație speciala cu Italia…limba română și limba italiană sunt ca două surori, avem o istorie comună consistentă, avem valori, principii, temperamente comune. Românii se simt ca acasă în Italia, la fel și italienii în România. Așa că  nu doar strict ca business  merită să facem afaceri împreună, ci și uman, sufletește, pentru că suntem la fel și ne înțelegem bine unii pe alții!

Pe de altă parte, domnule președinte există și sunt publice angajamentele dumneavostră privind protejarea și încurajarea capitalului autohton, românesc. Nu vine acest lucru în contradicție cu mesajul proinvestitori străini?

Foarte bună întrebare! Răspunsul scurt este NU! În niciun fel!  Și vă spun de ce. 

În primul rând nu facem discriminări! Scopul nostru e ca în România, atât investitorii străini, cât și cei români să se bucure de aceleași drepturi, de aceleași facilități sau avantaje dar, în egală măsură, să aibă și să-și asume corect obligațiile față de statul român… Nu cerem nimic în plus firmelor străine, față de ceea ce cerem firmelor românești. Să fie corecte și să își plătească obligațiile către statul român. Aceasta este abordarea corectă, care există și în Germania, și în Franța, cu siguranță și în Italia și peste tot în Uniunea Europeană..

În al doilea rând, tot în deplin acord cu reglementările UE, România va adopta și directiva care spune că profitul se impozitează acolo unde se produce. Așa e corect, pentru că e important pe noi toți, state, companii ori cetățeni să progresăm, să ne dezvoltăm împreună. 

Dincolo de aceste considerente mai trebuie spus că Romania acordă – sistematic, direct și nemijlocit – ajutor de stat, adică sume importante de bani pentru investitori, indiferent că sunt străini sau români. Este un ajutor, acordat în anumite condiții,  menit să încurajeze noile afaceri, înființarea de noi locuri de muncă.

De asemenea, lucrăm la Legea parteneriatului public-privat, care este deja într-un stadiu avansat și se va adopta rapid, ceea ce va permite oportunități importante pentru investitorii privați, în special în domeniul infrastructurilor.

În Italia sunt mulți români. Lucrează în cele mai diverse domenii și sunt bine apreciați. Ce le trasmiteți?

Le doresc din tot sufletul să aibă succes, să-și facă o viață bună, frumoasă. Dar le transmit că îi așteptăm cu drag, oricând acasă…e mare nevoie de ei. Suntem conștienți că există încă un decalaj mare între salariile din România și cele din Europa sau Italia. Dar vă spun că acest decalaj s-a redus deja în acest an de guvernare. Și va continua să se reducă. Am majorat consistent salariul minim pe economie și vom continua să o facem și în anii viitori. De asemenea, s-au majorat salariile în sectorul public, iar asta a determinat o creștere mai consistentă și a salariilor din mediul privat. Investitorii au înțeles că dacă vor o forță de muncă de calitate trebuie să acorde salarii decente. Așadar, dacă facem o comparație între cheltuielile pe care le are o familie în România, față de cele din Italia, cred că pentru mulți români care muncesc acum în Italia reîntoarcerea în țară va deveni o opțiune din ce în ce mai serioasă.. Eu le spun că noi îi așteptăm cu mare drag și vom face tot ce putem ca această reîntoarcere să se facă în condiții cât mai bune. 

Avem nevoie de forță de muncă, țara crește, cresc afacerile. În foarte multe sectoare e deja o problemă să mai găsești angajați , iar asta determină implicit o creștere a salariilor, indiferent dacă vorbim de sectorul public sau cel privat. 

Pentru cei care doresc să revină în țară, am gândit și este în aplicare un program denumit start-up diaspora. Am atras fonduri europene care ne permit să acordăm un sprijin de 40.000 de euro oricărui român care  revine acasă și începe o afacere în țară. Este un program de mare succes. Până acum totalul finanțării aprobate pentru aceste planuri de afaceri depuse de români care vor să se întoarcă acasă se ridică la peste 76 de milioane de euro.

Eu sțiu că toți românii din Italia, ca și cei din alte părți ale lumii, de altfel n-au plecat de acasa pentru că le era bine. Au plecat să muncească, să aibă un viitor pentru ei si copiii lor. Însă îi îndemn să îndrăznească să creadă în România. Își vor putea face un viitor bun și acasă, alături de familie, alături de cei dragi, acolo unde s-au născut și au crescut, adică la ei acasă. 

 

Interviu: Eugen Terteleac Newsletter “InfoCameraItalia- IlSole24ore” din 3 noiembrie 2017

Descărcați aici: Interviu cu Președintele Liviu Dragnea

Sursa:

Camera de Comerț și Industrie a României în Italia – CCIRO Italia

Via Cola di Rienzo, 212

00192 Roma, ITALIA

Tel. +39 06 263162

Web www.cciro.it