Investitorii englezi îşi întorc faţa spre Cluj: „România nu e cum se vede la televizor”


Chiar dacă până acum oameni de afaceri britanici nu au fost prea interesaţi de perspectivele de investiţie în judeţ, potenţialul Clujului a început să le atragă atenţia, iar firme importante ar putea alege să-şi deschidă puncte de lucru în zonă.

De exemplu, compania Neal Brothers, specilizată în ambalaje destinate exportului şi furnizării de soluţii de depozitare şi transport, cercetează oportunităţile de colaborare economică în plan local. Astfel, conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Neal Brothers, aceştia cerând informaţii despre posibilităţile de a-şi dezvolta afacerea şi de a găsi parteneri printre firmele multinaţionale, prezente local.

Neal Brothers se află deja de 6 ani în România, având o întreprindere la Craiova. Afacerile firmei până acum au fost excelente. Dat fiind că au stabilite contracte cu producătorul american de motoare Emerson, care deţine o fabrică în parcul industrial Tetarom II, britanicii şi-au manifestat intenţia de a deschide o unitate în local, cu 10-15 angajaţi pentru început.

„Considerăm Clujul ca fiind o arie unde serviciile noastre se pot dezvolta şi vom încerca să convingem mai multe companii britanice să vină aici. Cu toate că România nu e bine promovată în Marea Britanie şi marjele de profit par a  fi mici pentru investiţiile în regiune, există un mare potenţial. România nu e doar cum se vede în mass-media, prin ştiri negative. Într-adevăr trebuie să lupţi mai mult pentru a-ţi dezvolta afacerea, dar noi privim lucrurile cu optimism”, a precizat Geoffrey Pearson, general manager Neal Brothers România. Compania este lider în ambalajele construite din lemn pentru orice tip de produs sau marfă şi ar dori să colaboreze şi cu firme din sectorul transportului internaţional, pentru a oferi clienţilor o linie completă de servicii pentru export.

Clujul este pe locul doi din ţară în topul investiţiilor străine atrase, având înregistrate peste 3.300 de societăţi comerciale cu aport străin la capital. De altfel, acestea cumulează o valoare de  aproape 2 miliarde de lei a capitalului social subscris şi însumează o cifră de afaceri de aproximativ 4,5 miliarde de lei.

Din Regatul Unit al Marii Britanii, 68 de firme activează la Cluj, potrivit datelor Oficiului Registrului Comerţului.  În total, au 248 de salariaţi şi o cifră de afacerii de peste 12 milioane de lei.