Investitorii israelieni sunt interesaţi să-şi extindă afacerile în România, inclusiv în apărare


Investitorii israelieni sunt interesaţi să-şi extindă afacerile în România, inclusiv în domeniul apărării, a declarat marţi, pentru NewsIn, ministrul de externe, Teodor Baconschi, la finalul unei vizite de două zile în Israel şi la Autoritatea Palestiniană.

Şeful diplomaţiei române a explicat pentru NewsIn că majoritatea oamenilor de afaceri din Israel cu care s-a întâlnit luni s-au arătat mulţumiţi de evoluţia afacerilor lor în România. „Mulţi dintre ei au, inclusiv în domeniul industriei alimentare, dar şi în domeniul apărării, planuri de extindere a propriei prezenţe”, a declarat ministrul Teodor Baconschi. El a adăugat că a fost stabilit un culoar de comunicare prin care să poată fi transmise ministerelor de resort din Guvernul român toate semnalele comunităţii de afaceri din Israel.

Cooperarea dintre România şi Israel în domeniul apărării a fost consolidată în vara anului trecut, Israelul cautând teren de antrenament aerian, după ce a fost exclus de la exerciţii militare comune în Turcia, în urma disputei cu Ankara privind convoiul internaţional cu ajutoare pentru Fâşia Gaza.

În ceea ce priveşte vizita în Israel şi la Autoritatea Palestiniană, ministrul Teodor Baconschi a declarat pentru NewsIn că şi-a făcut o impresie la faţa locului atât despre situaţia internă a celor doi parteneri importanţi ai României, cât şi despre evoluţiile regionale.

În vizita din Israel, ministrul Teodor Baconschi a avut întâlniri cu omologul său israelian, Avigdor Liebereman, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu alţi oficiali, dar şi cu oameni de afaceri israelieni prezenţi pe piaţa românească.

Ministrul român de externe a adăugat că partea română pregăteşte o primă rundă de consultări interguvernamentale în acest an, probabil în Israel, cu o serie de proiecte concrete, mai ales acolo unde israelienii deţin o expertiză recunoscută mondial – energie curată, agricultură, turism, IT sau managementul reurselor de apă. „Avem o relaţie bilaterală extrem de solidă, am semnat şi un acord în domeniul securităţii sociale – o veste bună pentru muncitorii români care au lucrat în Israel în ultimii ani – şi, totodată, am avut consultări aprofundate cu privire la scenariile pe care am putea miza în continuare în interiorul lumii arabe”, a declarat ministrul de externe.

Întrebat despre starea de spirit a interlocutorilor din Israel şi de la Autoritatea Palestiniană, în contextul evoluţiilor din lumea arabă, ministrul Teodor Baconschi a apreciat că „aşteptarea optimistă” este direcţionată spre instalarea unor guverne mai transparente, mai democratice, pe construirea unui alt tip de regim politic în ansamblul lumii arabe. „Există bineînţeles şi temerea că forţe politice extremiste ar putea să se instaleze în vidul de putere creat prin recentele mişcări revoluţionare din câteva state arabe”, a afirmat şeful diplomaţiei române.

El a adăugat că rămâne de văzut în ce măsură UE va fi în stare să-şi condiţioneze asistenţa economică de apariţia unor regimuri ceva mai democratice, considerând că acesta este o „precondiţie necesară pentru ca în viitor Politica de Vecinătate a UE să poată fi predictibilă”.

„Avem nevoie cu toţii şi de stabilitate şi de modernizarea acestor state, pentru ca ele să devină parteneri de comerţ, de liber-schimb, de investiţii reciproce, astfel încât să putem avea în jurul Mediteranei şi în Orientul Mijlociu o situaţie gestionabilă la nivel politic, fără deteriorarea situaţiei de securitate”, a accentuat ministrul Teodor Baconschi.

Şeful diplomaţiei române spune că deocamdată este prematură orice anticipare a rezultatului final al evoluţiilor din lumea arabă. „Pentru moment sigur că există în Israel o aşteptare înfrigurată a ceea ce urmează, pentru că de jur împrejurul Israelului există destule probleme legate de negocierile de pace şi noi ne-am pronunţat pentru salvgardarea securităţii naţionale a Israelului, element fundamental de stabilitate în Orientul Mijlociu”, a declarat ministrul Baconschi. El şi-a exprimat speranţa că noile autorităţi egiptene îşi vor păstra toate angajamentele internaţionale şi a menţionat că România depune eforturi atât ca stat membru UE, dar şi în plan bilateral, în ceea priveşte evoluţiile din regiune.

După vizita în Israel, ministrul de externe Teodor Baconschi a avut marţi întrevederi cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Palestiniene.

Şeful diplomaţiei române a fost primit de preşedintele Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei şi al Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi a avut o întrevedere cu premierul Salam Fayyad, în cadrul căreia a evaluat posibilităţile de consolidare a dimensiunii economice a relaţiilor bilaterale, inclusiv prin crearea unui Consiliu al oamenilor de afaceri, care să-şi desfăşoare prima reuniune la Bucureşti, în cursul acestui an.

De asemnea, ministrul român de externe a avut o întrevedere cu şeful diplomaţiei palestiniene, Riad Al-Malki, şi a anunţat că România va acorda burse de studii pentru cetăţenii palestinieni în domeniile urgenţelor civile, medical şi al ingineriei.

Ministrul Teodor Baconschi a explicat pentru NewsIn că este vorba de câteva zeci de astfel de burse, care înseamnă un efort financiar modest, dar foarte apreciat de partenerii palestinieni. „E vorba de stagii de pregătire, de fapt, pentru experţi palestinieni în domeniul centrelor civile, al pompierilor, în domeniul medical sau în domeniul politehnic”, a menţionat ministrul român de externe.

El a adăugat că sunt „gesturi” prin care România continuă să contribuie la conturarea unor instituţii viabile în teritoriile palestiniene şi a apreciat că Autoritatea Naţională Palestiniană face mari eforturi pentru a construi instituţii şi chiar sedii de instituţii noi. „Se simte aici o efervescenţă pentru pregătirea unei statalităţi viabile”, a conchis ministrul Teodor Baconschi.

Sursa: NewsIn