Investitorii străini recomandă reducerea contribuţiilor sociale şi revenirea la o cotă a TVA de 19%


Spread the love

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) recomandă revenirea la o cotă a TVA de 19%, precum și reducerea nivelului de contribuții de asigurări sociale, în condițiile nevoii de îmbunătățire a sistemului fiscal din România.

”Mediul de afaceri nu și-a dorit creșterea cotei TVA, iar recomandarea noastră este să se revină la nivelul de 19% deoarece încasările la buget nu trebuie să se axeze pe taxe. Această cotă a fost stabilită peste noapte și mediul de afaceri a fost luat prin surprindere, neavând timp suficient să se adapteze”, a declarat marți tax partner PwC, Daniel Anghel, membru în cadrul FIC.

Anghel a adăugat că, în paralel cu revenirea cotei, ar trebui ca autoritățile să aibă în vedere îmbunătățirea procesului de colectare a taxelor și impozitelor.

Totodată, s-a recomandat ca nivelul contribuțiilor de asigurări sociale să fie redus.

”Contribuțiile sociale se mențin ridicate în comparație cu beneficiile pe care le aduc. Ele reprezintă o cheltuială semnificativă pentru angajatori, ceea ce reprezintă un obstacol în realizarea de investiții în România. Reducerea contribuțiilor în continuare ar stimula investițiile și ar încuraja companiile să facă angajări, ducând în final la creșterea veniturilor bugetelor de asigurări de sănătate”, se arată într-un raport realizat de FIC, prezentat marți în cadrul unei conferințe.

Investitori străini au mai propus și o micșorare a TVA la alimentele de bază, fructe și legume, pentru reducerea evaziunii fiscale, dar și reintroducerea sistemului aplicat între 1 ianuarie și 15 aprilie 2007 care permite amânarea plății TVA pentru bunurile importate din afara UE, până când bunurile ajung la consumatorul final.

FIC consideră că un element important este eficientizarea controlului fiscal prin verificarea contribuabililor care prezintă risc crescut de evaziune fiscală.

”Sancțiunile aplicate în cazul evaziunii fiscale ar trebui înăsprite. În plus, ar trebui să se facă publică o listă a contribuabililor cu arierate”, potrivit raportului FIC.

De asemenea, investitorii străini recomandă scutirea totală de la plata impozitului pe profitul reinvestit, precum și de la plata impozitului a profiturilor obținute din câștigurile de pe piața de capital de către fondurile de investiții străine.

”În majoritatea statelor UE, fondurile de investiții care care achizițonează investiții pe piața locală de capital își plătesc toate impozitele în țara în care își au sediul și nu plătesc impozit separat în fiecare țară în care investesc. Sistemul de impozitare a cîștigurilor de capital este extrem de birocratic și greoi, punând serioase piedici și bariere în calea atragerii de capital străin pe piața de capital din România”, susțin reprezentanții FIC.

FIC a lansat Cartea Albă 2011, o analiză generală a climatului investițional din România, precum și o serie de recomandări pentru îmbunătățirea mediului de afaceri din domenii prioritare, respectiv energie, agircultură, infrastructură, mediu, piața muncii, fonduri europene, sistem juridic sau fiscalitate.

Totodată, FIC a prezentat rezultatele Programului de Creștere Economică lansat în octombrie 2010.

Potrivit reprezentanților FIC, Guvernul a adoptat deja 11 dintre măsurile produse în cadrul acestui program, printre care se numără extinderea programului Rabla și la alte tipuri de autovehicule, crearea de facilități pentru IMM-uri, continuarea programului Prima Casă, reducerea penalităților pentru plățile întârziate către buget și aplicarea unor măsuri de reducere a arieratelor bugetelor publice.

FIC reunește 130 companii multinaționale, nivelul investițiilor a realizate de aceste comapnii în 2010 fiind de peste două miliarde euro, conform datelor Consiliului.

Sursa: NewsIn