Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Ionescu (BVB): Statul va lista 9,84% din participaţia deţinută la Petrom la sfârşitul lunii mai

A- A A+
Ionescu (BVB): Statul va lista 9,84% din participaţia deţinută la Petrom la sfârşitul lunii mai

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Valentin Ionescu, a anunţat că Ministerul Economiei va lista pe Bursă 9,84% din pachetul de 20,64% de acţiuni pe care statul le deţine la OMV Petrom la finalul lui mai-începutul lui iunie, informează The Money Channel.

Potrivit lui Valentin Ionescu, listarea pachetului pe care statul îl deţine la Petrom înseamnă un plus de lichiditate cu care BVB nu s-a mai confruntat.

„Pentru BVB, acest pachet de lichiditate înseamnă un plus de lichiditate de aproximativ 500 de milioane de euro, dacă luăm în calcul cât înseamnă 10% din Petrom la preţul de piaţă, o lichiditate cu care BVB nu s-a întâlnit. După listarea Fondului Proprietatea, ar fi a doua ca lichiditate la listare”, a precizat Ionescu.

Acesta a spus că este important cum va alege Ministerul Economiei să distribuie acest pachet.

„Este important faptul cum Ministerul Economiei va alege să distribuie acest pachet. E foarte important să nu ajungă doar în mâna unor clienţi instituţionali, ci măcar o treime să fie distribuită către clienţii de retail, astfel încât să avem un număr mare de clienţi la BVB. Toată lumea va avea de câştigat, nu numai piaţa de capital, ci şi statul din tranzacţiile care vor genera profituri”, a menţionat directorul general al BVB.

Valentin Ionescu a mai precizat că următoarele pe listă sunt Transelectrica şi Transgaz.

„Urmează Transelectrica, pentru care a fost selectat adviserul legal. Urmează ca dupa încheierea intermediarului pentru Petrom să fie selectat intermediarul pentru Transelectrica. Cel târziu în toamnă vom vedea Transelectrica la bursă, iar către sfârşitul anului vom vedea Transgaz”, a adăugat Ionescu.

Guvernul a aprobat în august 2010 un set de hotărâri privind vânzarea unor participaţii minore ale statului la OMV Petrom, Romgaz, Transelectrica şi Transgaz pe piaţa de capital. Astfel, vor fi vândute 9,84% din pachetul de 20,64% de acţiuni pe care statul le deţine la OMV Petrom şi pachete de câte 15% din acţiunile deţinute de stat la Transgaz, Romgaz şi Transelectrica. Statul îşi va menţine statutul de acţionar majoritar în cazul Transgaz şi Transelectrica şi de acţionar semnificativ în cazul OMV Petrom.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea din România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing operează 546 staţii de distribuţie, dintre care 389 Petrom şi 157 OMV. Grupul deţine, de asemenea, o reţea internaţională de circa 250 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

În anul 2010, cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 4,421 miliarde euro, EBIT (Venituri Înainte de Dobânzi şi Taxe) a fost de 709 milioane euro. OMV, grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud Est deţine 51,01% din acţiunile Petrom. OMV activează în 13 ţări în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 16 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se  tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails