Isărescu: Atingerea ţintei de inflaţie pentru 2012, esenţială pentru consolidarea credibilităţii BNR


Guvernatorul BNR,Mugur Isărescu,a declarat joi că ţinta de inflaţie pentru 2012, menţinută la 3% plus sau minus un punct procentual, este un obiectiv fezabil şi credibil dacă România vrea să rămână în Europa, atingerea acestei ţinte fiind esenţială pentru consolidarea credibilităţii băncii centrale.

„Considerăm că noi am optat pentru un obiectiv fezabil şi credibil, bineînţeles, dacă vrem să rămânem în Europa. Dacă avem alte gânduri, atunci obiectivul nu mai este nici fezabil, nici credibil. Dar eu cred că noi vrem să rămânem în Europa. Atingerea ţintei este esenţială nu numai pentru consolidarea credibilităţii băncii centrale, dar şi a credibilităţii României (…) Mesajul pe care trebuie să-l trasmită această ţară este că poate să facă ajustări cu curaj, cu transparenţă politică şi altfel decât pe uşa din dos a inflaţiei. Uşa din dos nu se practică în Uniunea Europeană sau se practică în foarte mică măsură”, a precizat Isărescu.

Mugur Isărescu a anunţat joi prognoza de inflaţie a băncii centrale pentru finalul lui 2011, de 3,4%, în condiţiile în care instituţia are o ţintă de inflaţie de 3% plus sau minus un punct procentual pentru anul viitor.

Totodată, Banca Naţională a României şi-a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la 8,2%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 7,8%.

Sursa: NewsIn