Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi, în legătură cu o eventuală restricţionare a creditării, că aceasta este absolut normală şi că se face peste tot în lume, iar pe viitor va purta numele de macroprudenţialitate.
„Societatea românească a fost din nou tulburată de ştiri bazate probabil pe scurgeri de informaţii din direcţiile Băncii Naţionale, că banca va pune din nou restricţii. Dacă vom introduce ‘loan to value’ (credit raportat la valoarea ipotecii, n.r.) să ştiţi că nu este restricţie. Este absolut normal să facem acest lucru, pentru că se face peste tot în lume”, a spus Isărescu, la ceremonia de primire a titlului de Doctor Honorius Causa al Universităţii Româno-Americane din Bucureşti.
Acesta a precizat că raportul între volumul creditului acordat şi volumul necesar de finanţare trebuie să fie subunitar.
„Dacă îi dau unuia sută la sută din împrumut, credeţi că mai există vreo pârghie serioasă prin care omul să fie constrâns să utilizeze bine banii? Despărţirea dintre ceva pe care ţi-l doreşti, vreau să iau cât mai mult credit, şi direcţionarea creditului spre ceva benefic pentru creditor, pentru societate, pentru sistem sunt lucruri esenţiale”, a spus Isărescu.
El a lăsat să se înţeleagă că va fi vizat şi raportul între datorie şi veniturile clientului.
„Banca Naţională va introduce din nou restricţii…Nu este normal? Aceasta ţine şi de cultura debitorului…Să nu mai spun ce era înainte de 1990, când nu aveai voie să îţi angajezi mai mult de 30% din venituri. Dar acela era sistem comunist şi îl facem pilaf. Face parte din educaţia financiară a unei societăţi. Dacă te uiţi la vecin şi vezi că şi-a făcut datorii prea mari nu e vecin bun, se întâmplă ceva cu el. Nu vrem cu toţii să avem vecini buni, sănătoşi, să nu aibă probleme financiare? Toate acestea le veţi găsi de acum înainte sub denumirea de măsuri macroprudenţiale”, a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, asemenea măsuri pot fi luate separat, pentru că economiile sunt deschise. Astfel, dacă se vor lua măsuri legate de creditul în valută şi alte ţări nu se vor lua, se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat în trecut, „băncile sunt suficient de deştepte şi vor externaliza creditele”.
Sursa: NewsIn