Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Jean-Claude Trichet a semnalat că BCE ar putea mări dobânda cheie după luna iunie

A- A A+
Jean-Claude Trichet a semnalat că BCE ar putea mări dobânda cheie după luna iunie

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a semnalat joi că instituţia va aştepta până după luna iunie pentru a majora dobânda de intervenţie, deşi anumiţi investitori anticipaseră o decizie mai rapidă împotriva creşterii inflaţiei, relatează Bloomberg.

„Niciodată nu avem angajamente anterioare, putem creşte ratele dobânzilor oricând considerăm necesar”, a spus Trichet într-o conferinţă de presă la Helsinki, după ce BCE a hotărât să păstreze dobânda cheie la 1,25%. Preşedintele BCE nu a folosit expresia „vigilenţă sporită”, care ar fi semnalat o creştere a ratei dobânzii în luna iunie, limitându-se să spună că BCE va monitoriza „îndeaproape” inflaţia.

Moneda europeană s-a depreciat cu mai mult de 1,25 cenţi, la valoarea de 1,4688 dolari/euro, după declaraţiile lui Trichet, iar randamentul titlurilor de stat germane cu scadenţa la doi ani a scăzut cu 10 puncte procentuale, la 1,82%.

Preşedintele BCE a anunţat, în aprilie, după majorarea dobânzii cheie, pentru prima dată în ultimii trei ani, că BCE va continua să monitorizeze „îndeaproape” riscurile inflaţiei din zona euro.

„Este esenţial ca evoluţiile preţurilor să nu genereze ample presiuni inflaţioniste pe termen mediu”, spunea Trichet după anunţul BCE, de majorare cu 0,25% a dobânzii de intervenţie, la 1,25%.

Investitorii se aşteaptă la încă două etape de creştere a dobânzii cheie, care ar urma să ajungă la 1,75% până la sfârşitul anului, pe măsură ce inflaţia din zona euro accelerează, iar economia Germaniei îşi continuă creşterea.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails