Kiwi:Creşterea ratelor la creditele în franci în ultimii trei ani a fost temperată de scăderea Libor


Francul elveţian s-a apreciat cu circa 50% faţă de 2007-2008, însă creşterea ratelor a fost temperată de scăderea indicelui de referinţă Libor, iar deprecierea garanţiilor i-a împiedicat pe cei mai mulţi clienţi să-şi refinanţeze creditele,a declarat pentru NewsIn directorul general al Kiwi Finance.

„Francul s-a apreciat cam cu 50% faţă de 2007 – 2008, perioada în care au fost accesate creditele în franci elveţieni. Ratele nu au crescut chiar cu 50%, deoarece a scăzut indicele de referinţă Libor, de la 2-3% cât era înainte, la 0 şi ceva… Deci, s-a mai compensat din diferenţa de curs valutar. Francul elveţian este monedă de refugiu în timp de criză, de aceea s-a tot apreciat, iar acum în ultimul timp, cu situaţia din Grecia, a început din nou să se aprecieze”, a declarat directorul general al companiei de brokeraj bancar Kiwi Finance, Anca Bidian.

Aceasta a menţionat că, în prezent, francul elveţian se află la un nivel maxim, însă consideră că va începe să se deprecieze odată cu stabilizarea situaţiei globale.”Şocul cel mai mare al aprecierii a fost deja simţit, acum sunt fluctuaţii”, a mai spus Bidian.

Referindu-se la clienţii care şi-au refinanţat creditele în franci elveţiei, şeful Kiwi Finance susţine că sunt cazuri punctuale. „Sunt persoane care au mai multe credite, în diverse monede, printre care şi franci, şi care îşi pot consolida acum creditele în altă monedă, mai exact în euro. Însă, cei mai mulţi clienţi care au credite în franci elveţieni sunt captivi, din cauza garanţiei, pentru că au accesat aceste credite în 2007-2008, pe vârf de piaţă imobiliară”, a mai spus Bidian. Aceasta a adăugat că, în acest caz, se solicită garanţii suplimentare.

„Mai sunt şi clienţi cu contracte în franci elveţieni, care au avut o perioadă de graţie de 2-3 ani, iar acum au intrat pe dobânzi mari comparativ cu piaţa actuală la euro, iar pentru aceştia o soluţie ar fi trecerea la altă monedă. Au mai fost clienţi care au venit cu o garanţie suplimentară pentru a-şi refinanţa creditul sau au achitat din surse proprii o diferenţă ca să îşi diminueze soldul”, a mai spus Bidian.

Aceasta a menţionat că, pentru un credit contractat în franci elveţieni în 2007, echivalent a 50.000 euro, s-au plătit până în prezent mai puţini lei, decât dacă acesta ar fi fost contractat în euro, tot în 2007, chiar dacă francul elveţian s-a apreciat foarte mult, „deoarece au plecat de la dobânzi foarte mici”.

„Chiar şi în condiţiile unei aprecieri majore a francului până în 2011, clienţii care au contractat credite în franci elveţieni au plătit sume în lei mai mici decât dacă ar fi accesat acelaşi credit în euro”, a mai spus directorul general al Kiwi Finance.

Cursul de schimb leu/franc elveţian a atins vineri un nou record, Banca Naţională a României anunţând o referinţă de 3,5099 lei pentru un franc. Acum trei ani, pe 17 iunie 2008, BNR anunţa un curs de referinţă de 2,2669 lei pentru un franc elveţian. Raportat la acea dată, în prezent avem o apreciere de peste 50%.

Compania de brokeraj bancar Kiwi Finance a fost înfiinţată în 2003, iar în prezent este cel mai mare broker de credite de pe piaţa din România. Kiwi Finance are o reţea teritorială formată din 4 sucursale proprii şi 27 francize.Valoarea creditelor intermediate până în 2010 a fost de 550 milioane de euro.

Sursa: NewsIn