Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Managerii prevăd scăderi în industria prelucrătoare, servicii şi construcţii până în februarie

A- A A+
Managerii prevăd scăderi în industria prelucrătoare, servicii şi construcţii până în februarie

Managerii firmelor româneşti anticipează o relativă stabilitate în comerţul cu amănuntul în perioada decembrie- februarie, o scădere moderată în industria prelucrătoare şi servicii şi scădere în construcţii în raport cu cele trei luni anterioare, arată datele publicate miercuri de INS

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică (INS), din luna decembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare (-9% la întreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariaţi).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Potrivit estimărilor din luna decembrie, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -39%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -33%). Managerii estimează scăderea stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -37%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural 2%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%), a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +3%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural +8%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +16%).

Conform estimărilor din luna decembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural -6%). În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails