Marile firmele de IT clujene vor să formeze o reţea. Proiectul unui cluster ar putea fi reluat


Companiile clujene importante din zona IT doresc să reia proiectul constituirii unui cluster, o  reţea care să le reprezinte interesele comune, chiar dacă în trecut acest demers nu a putut fi finalizat. Marcel Borodi, preşedintele furnizorului de servicii IT, Brinel, crede că în acest moment funcţionarea unei astfel de asocieri este posibilă şi necesară, mai cu seamă că Clujul este cel mai important pol economic după Bucureşti.

Încă din anul 2005, cinci firme din sectorul IT&C, AGS, actuală ENDAVA, AROBS, NET BRINEL, RECOGNOS şi TRANSART au încercat să înfiinţeze o campanile virtuală, obiectivul fiind atragerea clienţilor din România, Europa şi SUA. De altfel, fondatorii intenţionau şi realizarea unei campanii de marketing prin care sperau să reducă cheltuielile şi să-şi asigure o prezenţă mai fermă pe piaţă, precum şi crearea unui set de metologii comune şi compatibile. Proiectul, denumit Transylvania Cluster (ARIES), a eşuat din cauza  întârzierilor apărute în comunicarea intereselor comune ale membrilor şi pentru că membrii nu au găsit un spaţiu propice pentru desfăşurarea activităţii asociaţiei.

Fiecare dintre asociaţi urma să participle la bugetul clusterului cu o sumă stabilită contractual, iar mai apoi trebuiau să contribuie cu un anumit procent din veniturile realizate prin această reţea. La ieşirea din cluster, firmele nu puteau recupera suma iniţial investită. “A fost o problemă de timing care a ţinut atât de imposibilitatea de a găsi un spaţiu necesar expansiunii, în Tetarom nu mai era niciun loc liber, cât şi de faptul că nu am reuşit să ne integrăm ca şi interese. La început  firmele din ARIES aveau resurse excedentare, însă în doi ani fiecare dintre acestea avea să crească atât de mult încât nu a mai găsit resurse pe piaţă. Astfel a apărut competitivitatea pe resurse”, a explicat Marcel Borodi, motivul pentru care proiectul ARIES nu s-a putut înfăptui.

Totuşi, omul de afaceri se arată dispus să reia această formă de asociere, dacă se va reuşi o sincronizare a interesului comun, propriu companiilor locale mari care activează în zona IT&C. Borodi consideră că reluarea proiectului ARIES  ar rezolva problema resurselor umane insuficiente, în condiţiile în care acest sector se dezvoltă tot mai mult.

“Zona metropolitană a Clujului va deveni un pol important. Chiar cred că Clujul este cel mai bun loc din România pentru afaceri, însă trebuie să dovedim acest lucru prin rezultatele pe care le obţinem. Apoi să reuşim să-i atragem şi pe ceilalţi (n.red. investitori, firme) aici.”, a mai punctat Borodi în cadrul evenimentului despre potenţialul de clusterizare în judeţul Cluj, organizat de Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest (ADNRV). El a mai precizat că judeţul are un potenţial enorm datorită firmelor locale de outsourcing, care prezintă o dezvoltare echilibrată. Aşadar, are toate posibilităţile de a devansa Timişoara, judeţ al cărui piaţă a crescut puternic în ultimul timp prin activitatea unor companii mari precum Alcatel Lucent.

ADNRV a identificat şase domenii în regiune care permit crearea de clustere şi promit creşteri economice importante. Cele mai competitive sectoare din regiune ar fi: cel IT, cel al masinilor şi echipamentelor, construcţiile,  producţia de mobilă,sănătate, respective producţia de medicamente şi cel creativ şi de inovare. În Cluj activează 62 de firme axate pe cercetare, dezvoltare şi inovare.

Ce sunt clusterele

Clusterele presupun reţele asociative ce dezvoltă legături funcţionale între parteneri şi membri. Astfel, de structuri pot veni în sprijinul comunităţii de afaceri din Cluj, prin oferirea unor posibilităţi concrete de cooperare între întreprinderi care activează în domenii conexe, universităţi, institute de cerceare sau organizaţii ce pot furniza diferite servicii utile mediului de afaceri. Până acum în Cluj au existat două tentative de formare de clustere: unul în construcţii ARACO (Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii) şi ARIES (Asociaţia Română de Industrie Electronică şi Software).

ADRNV şi Oficiul Teritorial pentru Inteprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Cluj au organizat pe 29 februarie o întâlnire regională de lucru, ce a avut drept temă potenţialul de clusterizare la nivelul judeţului, bune practici în acest domeniu, avantajele şi beneficiile membrilor unui cluster şi oportunităţile de finantare existente în acest moment.

Evenimentul este parte a sub-proiectului regioNet, „Clustere şi reţele, motoare ale dezvoltării pentru creşterea competitivităţii şi a capacităţii de inovare”, demers finanţat prin Programul European de Cooperare Teritorială INTERREG IVC.