Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Mark Mobius (FT): O nouă criză financiară este inevitabilă, cauzele crizei precedente nu au dispărut

A- A A+
Mark Mobius (FT): O nouă criză financiară este inevitabilă, cauzele crizei precedente nu au dispărut

Preşedintele executiv pentru pieţe emergente al Templeton Asset Management, Mark Mobius, a declarat că o nouă criză financiară este inevitabilă, deoarece cauzele care au determinat precedenta criză nu au dispărut, relatează Bloomberg.

„Va urma cu siguranţă o altă criză financiară, pentru că nu am rezolvat niciuna dintre problemele care au generat criza anterioară”, a spus Mobius. „Sunt derivatele reglementate? Nu. Se înregistrează o creştere a derivatelor? Da”, a adăugat el.

Valoarea totală a instrumentelor financiare derivate la nivel mondial depăşeşte de zece ori produsul intern brut global, a precizat Mobius. La un astfel de volum de pariuri, în diferite direcţii, vor apărea volatilitatea şi crizele pe piaţa de capital, potrivit preşedintelului executiv al Franklin Templeton (FT).

Criza financiară mondială, declanşată în urmă cu trei ani, a fost parţial cauzată de proliferarea produselor financiare derivate legate de creditele ipotecare neperformante, care au atras deprecieri de miliarde de dolari ale activelor, ducând la prăbuşirea băncii Lehman Brothers, în septembrie 2008.

Indicele MSCI World a căzut cu 38% la şase luni de la falimentul Lehman Brothers. Îngheţarea pieţelor globale de credit a determinat băncile centrale din întreaga lume să injecteze lichidităţi în sistemul financiar, pentru a încuraja creditarea.

În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton a câştigat, în iulie 2009, mandatul în valoare de 3,68 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectată dintre şapte companii globale de management al activelor.

Acţiunile Fondul Proprietatea sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti începând din 25 ianuarie. În primele trei luni de la listare au fost tranzacţionate 2,6 miliarde de acţiuni FP, reprezentând 19% din capitalul Fondului. Totodată, valoarea tuturor tranzacţiilor cu acţiunile Fondului a depăşit 1,6 miliarde de lei.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails