Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

MFP a atras luni 1 miliard de lei prin titluri la şase luni, la un randament mediu de 6,88%

A- A A+
MFP a atras luni 1 miliard de lei prin titluri la şase luni, la un randament mediu de 6,88%

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la şase luni în valoare de 999,959 milioane lei (231,95 milioane euro), la un randament mediu de 6,88% pe an, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).

Valoarea anunţată iniţial a licitaţiei era de 1 miliard de lei. Băncile au depus cereri de cumpărare de peste 3,19 miliarde lei.

La licitaţia anterioară cu scadenţa la şase luni, din 15 noiembrie, Ministerul de Finanţe a vândut certificate de trezorerie cu discont în valoare de 791,5 milioane lei, la un randament mediu de 6,96%.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă 4,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat în luna decembrie, în vederea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice, potrivit datelor ministerului.

MFP a luat din piaţă 4,37 miliarde lei prin titluri de stat in noiembrie, precum şi 1,31 miliarde euro. În octombrie, ministerul a atras 3,096 miliarde lei, sub nivelul programat de 4,6 miliarde lei.

În trimestrul al treilea, MFP a reuşit să colecteze numai 6,52 miliarde lei din piaţa locală, cu mult sub nivelul programat de 13-15 miliarde lei.

În ultimele luni, Finanţele au respins o serie de licitaţii sau au atras cu mult mai puţin decât îşi propuseseră, deoarece nu au acceptat să plătească un randament mai mare de 7% pe an, în vreme ce guvernatorul BNR atrăgea atenţia că MFP se confruntă cu bănci care nu mai vor să cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

MFP anunţase anterior că vrea să atragă din piaţa locală între 11 şi 13 miliarde lei în al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reuşit să scoată decât 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de bănci. În primul trimestru, MFP a atras de pe piaţa locală 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat iniţial.

În 2009, Finanţele au luat din piaţă aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decât în 2008.

Totodată, în martie 2010, România a atras de pe piaţa externă 1 miliard euro, prin obligaţiuni cu maturitate la cinci ani, la o rată a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Preţul a fost de 99,25% din valoarea nominală, iar randamentul de 5,18%.

Ţinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails