Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

MFP a luat numai 295 milioane lei prin titluri la 6 luni, la un randament mediu de 7% pe an

A- A A+
MFP a luat numai 295 milioane lei prin titluri la 6 luni, la un randament mediu de 7% pe an

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut luni certificate de trezorerie cu discont cu scadenţa la 6 luni de 295,58 milioane lei (69,4 milioane euro), pentru care plăteşte un randament mediu de 7% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea anunţată iniţial a licitaţiei era de 750 milioane lei, de peste două ori mai mare decât suma atrasă, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 7% pe an. Băncile au depus cereri de cumpărare de peste 1,2 miliarde lei (283,3 milioane euro).

La licitaţia similară, cu scadenţa la 6 luni, din 5 iulie, Ministerul de Finanţe a atras 365,8 milioane lei, pentru care plăteşte un randament mediu anual de 6,99%.

În ultimele luni, Finanţele au respins o serie de licitaţii sau au atras cu mult mai puţin decât îşi propuseseră, deoarece nu au acceptat să plătească un randament mai mare de 7% pe an, în vreme ce guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) atrăgea atenţia în ultimele zile că MFP se confruntă cu bănci care nu mai vor să cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

Pe piaţa monetară dobânzile pe termen foarte scurt au revenit luni la nivelul dobânzii de politică monetară, de 6,25% pe an, ca urmare a începerii unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, care a sporit cerea de lei din partea băncilor. Dobânzile la 6 luni din piaţa băncilor sunt de 6,7-7,5% pe an.

MFP şi-a propus să emită în iulie certificate de trezorerie cu discont şi obligaţiuni de tip benchmark în valoare totală de 4,65 miliarde lei, în vederea refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetar. Cu toate acestea, nu a atras decât 1,48 miliarde lei. Pentru trimestrul III, MFP are în vedere emisiuni cu o valoare totală estimativă cuprinsă între 13 şi 15 miliarde lei.

MFP anunţase anterior că vrea să atragă din piaţa locală între 11 şi 13 miliarde lei, în al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reuşit să scoată decât 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de bănci, în condiţiiile în care, în primul trimestru, MFP a atras de pe piaţa locală 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat iniţial.

În 2009, Finanţele au luat din piaţă aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decât în 2008.

Totodată, în martie 2010, România a atras de pe piaţa externă 1 miliard euro, prin obligaţiuni cu maturitate la cinci ani, la o rată a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Preţul a fost de 99,25% din valoarea nominală, iar randamentul de 5,18%. Finanţele au mai anunţat că, pe 28 iulie, vor să atragă de la băncile locale 400 milioane euro la un randament anual de 5%, scadenţa fiind de un an.

Ţinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails