Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a demarat un proces de îmbunătăţire a programului de titluri pe termen mediu (Medium Term Note-MTN) pe piața internațională, astfel încât în 4-5 luni să poată fi și emisiuni în dolari, a declarat vineri secretarul de stat în MFP, Bogdan Drăgoi.
Secretarul de stat a precizat că MFP a demarat procesul ca urmare a solicitării venite din partea mai multor fonduri de investiţii. Programul upgradat va permite autorităţilor române să decidă în momentul emiterii , în funcţie de contextul pieţei, în ce monedă se va face împrumutul, euro sau dolari.
„Pentru dolari există o altă bază de investitori. Sunt foarte multe fonduri americane care sunt foarte interesate de pieţele emergente. Piaţa americană are alte avantaje, au apetit pentru maturităţi mai lungi, iar sumele sunt mai mari”, a menţionat Drăgoi.
Acesta a spus că programul pe care şi l-a propus MFP are în vedere până la două emisiuni pe an. Astfel, următoare emisunea ar putea fi lansată până la finele acestui an, programul actual având o ţintă de 7 miliarde euro până în 2013.
Secretarul de stat este de părere că emisiunea din 9 iunie a fost un succes, existînd oferte ferme pentru trei miliarde euro. Comisionul intermediarilor emisiunii a fost la jumătate faţă de nivelul obişnuit de pe piaţă şi, totodată, mult sub jumătate decât în cazul ultimului împrumut al Ungariei.
La rândul său, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că România îşi asigură finanţarea pentru deficitul bugetar din resurse externe şi interne. ”Lansarea emisiunii a fost un succes. România nu are probleme cu deficitul bugetar”, a precizat Ialomiţianu.
Ministrul declara anterior că fondurile atrase prin emisiunea de titluri pe termen mediu, de 1,5 miliarde euro, vizează consolidarea datoriei publice.
Ministerul Finanţelor a emis pe 9 iunie instrumente cu scadenţă la cinci ani în valoare de 1,5 miliarde euro pentru un randament de 5,298%. MFP a plătit un randament situat la 255pb peste mid-swaps, însă mai scăzut decât nivelul indicativ de 260pb peste mid-swaps. Factorul mai puţin pozitiv se referă la prima platită ce s-a situat cu 20pb peste nivelul CDS.
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara în 10 iunie că foarte mulţi investitori au fost interesaţi dacă România va emite bonduri denominate în dolari şi că a fost un interes crescut pentru plasamentele în eurobonduri româneşti vândute din partea investitorilor din Europa emergentă.
„Am avut extrem de multe întrebări din partea investitorilor, dacă există intenţia de a emite în viitor şi în dolari americani. Înţeleg că această intenţie este în analiză la Ministerul Finanţelor Publice. Este prematur să ne pronunţăm acum dacă vor fi sau nu emisiuni în dolari. Probabil că preliminariile legislative se pot întreprinde în câteva luni de zile, de la patru până la circa şase luni. Este o decizie pe care Ministerul Finanţelor trebuie să o ia după un studiu de piaţă adecvat”, a menţionat Popa.
Sursa: NewsIn