Ministerul Economiei a elaborat un proiect de act normativ prin care propune modificarea Legii nr.13 a energiei electrice, una din prevederi fiind că preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar putea avea un mandat de şase ani în loc de cinci ca până în prezent.
Cu toate acestea, ANRE a avut în ultimii şase ani patru preşedinţi. Astfel, dacă în anul 2006 preşedinte al ANRE era Nicolae Opriş, ulterior, din 2007 până în octombrie 2008, autoritatea a fost condusă de Gergely Olosz, după care, Nicolae Opriş a revenit la conducerea ANRE ca preşedinte interimar, din octombrie 2008 până în ianuarie 2009. Apoi, Petru Lificiu a fost numit la şefia ANRE în ianuarie 2009, acesta conducând autoritatea de reglementare până în luna iulie 2010, când a fost înlocuit în funcţie de Dan Iulius Plaveti, care este şi în prezent preşedinte al ANRE.
De asemenea, ANRE va avea un preşedinte şi un singur vicepreşedinte, care vor fi numiţi de prim-ministrul României, iar mandatele acestora vor putea fi reînnoite o singură dată, potrivit proiectului de act normativ publicat pe site-ul Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Potrivit legii în vigoare, ANRE putea avea chiar şi trei vicepreşedinţi.
ANRE va fi în continuare abilitată să acorde, să modifice şi să suspende sau să retragă autorizaţiile şi licenţele pentru operatorii economici din sectorul energiei electrice, inclusiv pentru producătorii de energie termică produsă în cogenerare, precum şi să aprobe preţurile reglementate de vânzare-cumpărare a energiei electrice şi a energiei termice produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi va stabili în continuare şi tarifele reglementate pentru serviciile de transport şi de distribuţie a energiei electrice.
Sursa: NewsIn