Ministerul de Finanţe a respins joi toate ofertele pentru obligaţiunile pe 5 ani


Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele băncilor pentru obligaţiunile de tip benchmark cu maturitate la 5 ani, considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului, potrivit datelor băncii centrale.

Valoarea anunţată iniţial a licitaţiei era de 300 milioane lei (69,83 milioane euro). Băncile au depus cereri de cumpărare de peste 790 milioane lei.

La şedinţa precedentă pentru obligaţiuni cu maturitate la 5 ani, din 21 octombrie, MFP a atras 200 milioane lei prin titluri la 5 ani, la un randament mediu de 7% pe an, potrivit BNR.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă 4,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat în luna noiembrie, în vederea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice, potrivit datelor ministerului.

MFP a atras 3,096 miliarde lei prin titluri de stat în luna octombrie, sub nivelul programat de 4,6 miliarde lei.

În trimestrul al treilea, MFP a reuşit să colecteze numai 6,52 miliarde lei din piaţa locală, cu mult sub nivelul programat de 13-15 miliarde lei.

În ultimele luni, Finanţele au respins o serie de licitaţii sau au atras cu mult mai puţin decât îşi propuseseră, deoarece nu au acceptat să plătească un randament mai mare de 7% pe an, în vreme ce guvernatorul BNR atrăgea atenţia că MFP se confruntă cu bănci care nu mai vor să cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

MFP anunţase anterior că vrea să atragă din piaţa locală între 11 şi 13 miliarde lei în al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reuşit să scoată decât 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de bănci. În primul trimestru, MFP a atras de pe piaţa locală 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat iniţial.

În 2009, Finanţele au luat din piaţă aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decât în 2008.

Totodată, în martie 2010, România a atras de pe piaţa externă 1 miliard euro, prin obligaţiuni cu maturitate la cinci ani, la o rată a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Preţul a fost de 99,25% din valoarea nominală, iar randamentul de 5,18%.

Ţinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.conso.ro