Ministerul Finanţelor ia în calcul o scădere a economiei României şi în 2010


Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, luni, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) că „unul dintre rezultatele analizei” o reprezintă şi creşterea economică negativă, însă nu a precizat o cifră în acest sens.

„Este unul dintre rezultatele analizei”, a răspuns ministrul întrebat fiind dacă ia în considerare o creştere negativă în acest an, după ce iniţial se vorbea despre o creştere economică a României de 1,3% în 2010, iar ulterior de 0,8%.

În 2009, produsul intern brut (PIB) al României a scăzut cu 7,1%.

Declaraţia ministrului Finanţelor vine la scurt timp după ce ministrul Transporturilor avertiza că economia României va scădea şi în 2010 dacă Fondul Monetar Internaţional nu va accepta creşterea deficitului bugetar, estimat în prezent la 5,9% din PIB.

Ulterior, la finalul discuţiilor de luni cu reprezentanţii Fondului, Radu Berceanu a precizat că FMI nu acceptă creşterea deficitului bugetar pentru a aloca mai mulţi bani pentru investiţiile în infrastructură, ci recomandă Guvernului să reducă alte cheltuieli pentru a investi banii economisiţi.

Ministrul Finanţelor Publice nu a dorit să comenteze pe marginea posibilităţii creşterii taxelor sau a cotei unice, susţinând că, din punctul de vedere al Guvernului, „dezbaterea se va încheia când se va semna scrisoarea de intenţie”.

La rândul său, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, nu a dorit să comenteze despre ţinta de deficit şi posibilitatea majorării acesteia sau despre creşterea taxelor, precizând că nu poate discuta despre asta până la finalizarea discuţiilor.

Referitor la evoluţia veniturilor bugetare din primele luni, Franks a precizat că „în primele luni, veniturile au fost ceva mai scăzute decât ne aşteptăm, dar suntem convinşi că situaţia se va remedia”.

Sursa: NewsIn