Ministerul Fondurilor Europene introduce noi standarde de transparență privind contractele de finanțare din fonduri europene


Ministerul Fondurilor Europene introduce noi standarde de transparență privind contractele de finanțare din fonduri europene

Ministerul Fondurilor Europene – Beneficiarii de fonduri europene, obligati sa faca publice anumite date din contractele de finantare.

Ministerul Fondurilor Europene a stabilit un nou model de contract sau decizie de finantare, prin care firmele, organizatiile non-guvernamentale si alti beneficiari care deruleaza proiecte europene vor fi obligati sa faca publice anumite informatii legate de acestea. Masura este valabila doar pentru programele operationale aflate in managementul MFE, dar Ministeul Agriculturii si Ministerul Devoltarii ar fi agreat la randul lor acest tip de contract, insa, pentru a se aplica si la programele operationale gestionate de aceste ministere, ministrii de resort trebuie sa semneze ordine in acest sens, au mentionat reprezentanti ai MFE, intrebati de StartupCafe.ro .

Un nou articol dedicat transparentei a fost introdus in formatul standard al Contractului/ Deciziei de finantare – conditii generale aplicabil pentru perioada de programare 2014-2020, printr-un ordin semnat, luni, de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Articolul nou defineste contractul de finantare, impreuna cu anexele si documentele vizand executarea lui, ca fiind informatii de interes public in conditiile Legii 544/2001, explica MFE, intr-un comunicat remis StartupCafe.ro

In plus, documentul MFE listeaza explicit elementele care nu pot avea caracter de confidentialitate:

denumirea proiectului, denumirea completa a beneficiarului si a partenerilor, daca acestia exista, datele de contact pentru echipa proiectului, data de incepere si de finalizare a proiectului, locatia proiectului;

  • valoarea totala a finantarii nerambursabile acordate, intensitatea sprijinului, valoarea platilor efectuate;

 

 

  • dimensiunea si caracteristicile grupului tinta si, dupa caz, ale beneficiarilor finali ai proiectului;

 

 

  • informatii privind resursele umane din cadrul proiectului;

 

 

  • rezultatele estimate si cele realizate in cadrul proiectului;
  • denumirea furnizorilor de produse, prestatorilor de servicii si executantilor de lucrari contractati in cadrul proiectului, precum si obiectul contractului, valoarea acestuia si platile efectuate;

 

 

  • elemente de sustenabilitate a rezultatelor proiectului, respectiv de durabilitate a investitiilor in infrastructura sau productie.

Daca exista elemente care trebuie totusi secretizate, acestea trebuie sa se inscrie clar in exceptiile prevazute de legea 544 (drepturile intelectuale, protectia datelor cu caracter personal, etc), trebuie stabilite explicit si justificate inainte de semnarea contractului, precizeaza MFE.

„Beneficiarii de fonduri europene au obligatia legala sa arate celor interesati cum se cheltuie banii publici. Ordinul pe care l-am dat astazi elimina posibilitatea si tentatia de a ascunde activitati si cheltuieli in spatele unor clauze de confidentialitate existente in contracte aferente perioadei de programare anterioara. In septembrie, am declansat un proces accelerat de consultare referitor la transparenta contractelor de finantare si acum avem decizia: investim banii europeni in mod transparent. (…) Acest articol din contractul cadru inlocuieste vechile clauze, care permiteau secretizari abuzive” – a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Prevederile actualului ordin se aplica tuturor contractelor/ deciziilor de finantare aferente perioadei de programare 2014-2020.

Potrivit unor reprezentanti ai MFE, sub incidenta ordinului ministrului Ghinea intra doar contractele/ deciziile de finantare semnate in programele operationale in care Ministerul Fondurilor Europene detine autoritatea de management:

  • Programul Operational Capital Uman (POCU)
  • Programul Operational Competitivitate (POC)
  • Programul Operational Infrastructra Mare (POIM)
  • Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT)

Potrivit reprezentantilor MFE, Ministerul Agriculturii si Ministerul Dezvoltarii Regionale ar fi agreat la randul lor aceste modificari, insa pentru a se aplica si in cadrul programelor gestionate de aceste ministere trebuie ca ministrii de resort sa semneze si ei ordine similare.

Ministerul Agriculturii gestioneaza doua programe importante pentru antreprenori: Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) si Programul Operational Pescuit (POP).

De asemena, Ministerul Dezvoltarii gestoneaza Programul Operational Regional (POR), in care s-a deschis deja o linie de finantare prin care se ofera ajutoare nerambursabile de pana la 200.000 Euro micilor afaceri din mediul urban.
Descărcați aici: ordin-ministerul-fondurilor-eropene-10-10-2016-privind-transparenta-in-contratele-de-finantare

 

Sursa:

Ministerul Fondurilor Europene Bucuresti