Miniştrii de finanţe din UE au respins creşterea cheltuielilor administrative


Miniştrii de finanţe din statele membre au respins, la ECOFIN, creşterea cheltuielilor administrative, după ce în multe state a fost necesară adoptarea de măsuri de reducere a salariilor şi pensiilor în sectorul bugetar, se arată într-un comunicat de presă remis marţi.

La reuniunea Consiliului ECOFIN, Comisia a prezentat draftul de buget comunitar pentru anul 2011. „Este primul buget elaborat în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, conform căruia Consiliul UE şi Parlamentul deţin competenţe egale în ceea ce priveşte adoptarea bugetului, iar procedura este mult mai rapidă, având în vedere că acum există o singură lectură în Consiliu şi Parlamentul European”, se menţionează în comunicat.

Bugetul final va fi adoptat de către Parlament în noiembrie. Proiectul de buget propune un nivel al creditelor de angajament de 142,6 miliarde euro, în creştere cu 2,2% faţă de 2010, iar creditele de plată estimate se ridică la 130,1 miliarde euro, în creştere cu 5,9%. „În acest context, un număr mare de state membre au reproşat Comisiei creşterea nivelului bugetului, având în vedere că toate statele UE se confruntă cu situaţii bugetare dificile. În mod special, statele membre au atras atenţia că nu sunt de acord cu creşterea cheltuielilor administrative, având în vedere faptul că, în multe ţări, a fost necesară adoptarea de măsuri de reducere a salariilor în sectorul bugetar şi chiar şi a pensiilor”, se arată în comunicat.

România a fost reprezentată la reuniunea ECOFIN de către secretarul de stat, Alexandru Nazare,. ”România, alături de celelalte state membre UE, este pregătită să ia măsurile nepopulare, dar stringente, pentru contracararea dezechilibrelor macroeconomice, care au făcut ca în prezent 25 din cele 27 de state membre să se confrunte cu procedura de deficit excesiv. Complementar, facem şi paşii necesari pentru o mai bună reglementare a serviciilor financiare, astfel încât viitoare crize, de genul celei pe care o traversăm din 2007, să fie prevenite din timp”, a declarat Alexandru Nazare.

Sursa: NewsIn