Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Ministrul britanic de finanţe o va nominaliza oficial pe Lagarde pentru a prelua conducerea FMI

A- A A+
Ministrul britanic de finanţe o va nominaliza oficial pe Lagarde pentru a prelua conducerea FMI

Ministrul britanic de finanţe George Osborne o va nominaliza oficial pe Christine Lagarde, omologul său francez, pentru funcţia de director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), după demisia lui Dominique Strauss-Kahn.

Într-un comunicat citat de BBC, Osborne a apreciat că ministrul francez este „de departe candidatul care se remarcă”. El a precizat că Lagarde ar fi aleasă pentru meritele sale, deoarece „este un ministru de finanţe extraordinar şi a condus reuniunile miniştrilor de finanţe G20 de anul acesta într-un mod eficient şi bazat pe consens”.

De asemenea, ea „este un susţinător al tipurilor de măsuri de austeritate fiscale” pe care Londra le consideră necesare pentru refacerea economiilor majore ale lumii.

Surse din Trezorerie au precizat că Lagarde va obţine, cu siguranţă, şi susţinerea guvernelor american şi chinez.

Oficialul francez a fost lăudat şi de directorul interimar al FMI, John Lipsky, de guvernul italian, de ministrul suedez de finanţe şi de preşedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker.

Dacă va fi aleasă, Lagarde va deveni prima femeie care conduce Fondul, descris de mulţi drept „ultima soluţie de creditare a lumii”.

Foarte respectată, Lagarde a condus o firmă de avocatură importantă din Chicago, înainte de a intra în politica franceză, în urmă cu şase ani. Ea s-a ocupat de comerţul internaţional şi agricultură, înainte de preşedintele Nicolas Sarkozy să o numească ministru de finanţe, în 2007.

Lagarde a fost criticată dur pentru mai multe gafe, dar a reuşit să strălucească pe fondul crizei financiare din 2008, când a depus eforturi pentru un răspuns european coordonat.

În vârstă de 55 de ani, ea este cunoscută ca fiind foarte muncitoare, directă şi un negociator abil. În 2009, revista Forbes a clasat-o pe locul 17 în topul celor mai influente femei din lume, în timp ce Financial Times a desemnat-o drept cel mai bun ministru de finanţe din UE.

Lagarde s-ar putea confrunta, însă, cu propriile probleme legale. Un procuror francez a avertizat recent că o va ancheta pentru abuz de putere, într-un proces din 2008 în care a fost implicat fostul politician şi om de afaceri Bernard Tapie.

Conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) a anunţat vineri că intenţionează să desemneze un nou director până la sfârşitul lunii iunie.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails