Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Moody’s: Sistarea reformelor şi a consolidării fiscale ar putea duce la scăderea ratingului României

A- A A+
Moody’s: Sistarea reformelor şi a consolidării fiscale ar putea duce la scăderea ratingului României

O inversare a programului de consolidare fiscală, precum şi o stagnare a reformelor structurale ar putea coborî ratingul României sub nivelul de acum, Baa3, arată, într-un raport, vicepreşedintele şi senior analistul din cadrul Moody’s, Atsi Sheth.

„O inversare a programului de consolidare fiscală combinată cu stagnarea reformelor structurale ar agrava indicii de credit la un nivel care poate să fie în cele din urmă incompatibil cu ratingul curent al României, Baa3”, se arată în raport.

De asemenea, analistul Moody’s menţionează că rating-ul ar putea fi ridicat cel mai probabil pe baza dovezilor că recentele măsuri de ajustare bugetară duc la o reducere semnificativă a deficitului fiscal şi că prudenţa fiscală poate fi susţinută pe termen mediu.

„Măsurile de reducere a costurilor asistenţei medicale, îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi consolidarea capacităţii de absorbţie a fondurilor UE ar putea avea, de asemenea, un efect pozitiv pentru rating”, se precizează în raport.

Principalele provocări pe care senior analistul Moody’s le vede sunt presiunile asupra finanţelor publice, care decurg dintr-o bază de impozitare redusă, din creşterea costurilor în sectorul sănătăţii şi din performanţele slabe ale întreprinderilor de stat. De asemenea, se menţionează incapacitatea de a absorbi fondurile UE pentru proiecte de investiţii, precum şi ineficienţele în domeniul energiei, forţei de muncă şi transporturilor, care afectează competitivitatea pe termen lung.

„Deşi condiţiile excepţionale care au dus la boom-ul economic din ultimul deceniu – inclusiv o creştere rapidă a creditului intern, pe fondul facilităţii accesului la creditare, pe plan mondial – este puţin probabil să se întoarcă, Moody’s se aşteaptă ca investiţiile, comerţul şi integrarea europeană să susţină creşterea economică şi să permită alinierea veniturilor României la cele ale ţărilor mai bogate din regiune. Cu toate acestea, pentru a da un impuls exportului şi relaţiilor comerciale cu UE, guvernul va trebui să continue reformele structurale şi să îmbunătăţească performanţa întreprinderilor de stat, menţinând în acelaşi timp prudenţa fiscală adoptată după criza mondială”, se mai spune în raport.

Raportul Moody’s estimează o creştere economică pentru România, în acest an, de 1,5% şi de 3,8% pentru anul viitor. De asemenea, analistul Moody’s anticipează o inflaţie de 3,6% la finalul lui 2011 şi de 3,2% în 2012.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails