Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Negriţoiu: Majorarea dobânzii în zona euro nu va avea impact asupra rambursării creditelor

A- A A+
Negriţoiu: Majorarea dobânzii în zona euro nu va avea impact asupra rambursării creditelor

Directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu, a declarat miercuri că majorarea dobânzii în zona euro nu va avea impact asupra rambursărilor prin creşterea dobânzilor, fiind „marginală în costul total al finanţării”.

„Cred că dobânda la euro pare că a crescut foarte mult sau că s-a dublat, dar cred că ea poate fi absorbită. În termeni relativi pare o creştere a dobânzii, dar în termeni absoluţi cred că poate fi absorbită. Nu văd un impact asupra rambursărilor prin creşterea dobânzii euro, care este marginală în costul total al finanţării”, a menţionat Negriţoiu.

Acesta a menţionat că au fost diverse situaţii de devalorizare a leului în 2009 şi nu a fost un asemenea impact.

„Creditele în euro se comportă cel mai bine şi au rambursarea cea mai bună. Nivelul creditelor neperformante în euro şi, mai ales cele ipotecare, este scăzut. La ING, rata de neperformante este de circa 1% în ceea ce priveşte creditele ipotecare. Cel mai prost s-au comportat creditele în lei”, a explicat Negriţoiu.

Şeful ING Bank România consideră că majorarea dobânzii în zona euro nu va influenţa fundamental creditarea.

„Cred în această creştere modestă a creditării. Este unul dintre factorii care poate  să încetinească ritmul de creştere, dar nu este fundamental. Până la urmă, noi vorbim de portofolii de credite care au fost luate în urmă cu 2-3 ani, când Euribor era şi mai mare”, a mai spus Negriţoiu.

Banca Centrală Europeană a anunţat joi, în urma şedinţei Consiliului Guvernatorilor, că ar putea mări, din luna aprilie, dobânda cheie de 1%, ca urmare a creşterii presiunii inflaţioniste.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails