Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Nivelul tot mai scăzut al investiţiilor străine directe depreciază puternic moneda naţională

A- A A+
Nivelul tot mai scăzut al investiţiilor străine directe depreciază puternic moneda naţională

Cursul afişat de Banca Naţională a României pe 19 martie arată că euro a ajuns la un nou nivel istoric în raport cu moneda naţională, respectiv 4.3794 lei pentru un euro. Evoluţia descendentă a leului din ultima perioadă exprimă în primul rând direcţia fluxurilor de capital, potrivit unei analize realizate de www.adevarul.ro. Din nefericire, economia internă continuă să fie ocolită de capitalul străin (cu orizont de investiţie pe termen mediu şi lung).

Investiţiile străine s-au contractat pentru cel de-al treilea an consecutive,  în 2011, până la 1,9 miliarde euro, nivelul minim de la începutul decadei 2000. Totodată, în ianuarie 2012 volumul ISD (investiţii străine directe) s-a situat la doar 23 milioane lei.

Acestă situaţie este consecinţa valurilor crizei economico-financiare mondiale, care au afectat puternic potenţialul de evoluţie a economiei pe termen mediu şi lung. Dacă înainte de sosirea primului val de criză PIB-ul potenţial era estimat la 5%-6%, în prezent acest indicator este estimat în jurul pragului de 2%.

Pe de altă parte, se menţin blocaje importante, îndeosebi în sectoare intensive în capital (evoluţia indicatorilor din sectorul bancar – adică nivelul creditului neguvernamental şi rata restanţelor la credite – confirmă aceste blocaje). Totodată, sunt prea puţine cazurile derulării unor proiecte importante de investiţii pe plan intern, arată sursa menţionată.

Related Posts with Thumbnails