Secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Taleb Rifai, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Bucureşti, că România se îndreaptă în direcţia cea bună în ceea ce priveşte turismul şi că prezintă totodată un potenţial important în sector.
„România este o destinaţie bogată în resurse de turism, are un potenţial extraordinar în domeniul turismului şi face parte din scena globală turistică spre care se îndreaptă lumea”, a spus Taleb Rifai.
Acesta se află în România la invitaţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea şi a spus că nu vizitează o ţară „în mod accidental” sau pentru că ar fi invitat de un ministru, ci pentru că vede potenţialul turistic al României şi vede ţara noastră ca pe o destinaţie turistică importantă.
„Turismul românesc are o viziune şi o strategie coerente, bazate pe valorificarea resurselor de turism ecologic, cu accent pe natură, iar existenţa, pe teritoriul României, a munţilor Carpaţi, a fluviului Dunărea şi a Mării Negre conectează ţara cu vecinii şi ajută la colaborarea regională”, a adăugat reprezentantul OMT.
La rândul său, ministrul român al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat luni, în conferinţa de presă, că a vorbit cu şeful Organizaţiei Mondiale a Turismului despre problemele pe care le are turismul românesc şi despre proiectele ministerului din ultimii doi ani şi jumătate, de când Udrea se află la conducerea MDRT.
Cei doi oficiali au discutat şi despre colaborarea celor două instituţii pentru suţinerea şi dezvoltarea sectorului turistic din ţara noastră, precum şi despre implicarea activă a României în conducerea Consiliului Executiv al OMT.
Oficialul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a spus că a solicitat ajutorul Organizaţiei Mondiale a Turismului pentru a beneficia de experienţa OMT privind pregătirea documentaţiei necesare pentru achiziţionarea serviciilor de publicitate pentru România.
Ministrul Elena Udrea a subliniat susţinerea pe care experţii OMT au acordat-o Ministerului Turismului din România în pregătirea şi realizarea Master Planului pentru elaborarea Strategiei Nationale de Dezvoltare a Turismului în România pentru intervalul 2007 – 2026, document care a stat la baza elaborării noului brand naţional de turism. De asemenea, Elena Udrea a vorbit despre viitoarele proiecte de colaborare în care MDRT şi OMT ar putea fi parteneri.
„Ne propunem să întărim colaborarea cu OMT, inclusiv prin cooptarea acestora în forul decizional al domeniului prioritar 3 Promovarea Culturii, Turismului şi Relaţiilor între oameni din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, domeniu pentru care România, prin intermediul MDRT, asigură coordonarea alături de Bulgaria. OMT poate să ne sprijine şi prin acordarea de asistenţă tehnică pentru realizarea unor proiecte de reabilitare/dezvoltare a staţiunilor din sudul litoralului, a zonelor costiere şi a rutelor culturale. În anul 2012 dorim organizarea, în parteneriat cu OMT, a unei Conferinţe Internaţionale dedicată turismului în regiunea Dunării, cu accent pe Delta Dunării şi dezvoltarea echilibrată a turismului în zonele protejate, în strânsă corelare cu protejarea naturii şi a biodiversităţii”, a precizat Elena Udrea.
România deţine din toamna lui 2010 vicepreşedinţia Comitetului executiv al OMT, care este principalul organism de conducere al organizaţiei. Pentru secretarul general al OMT, Taleb Rifai, aceasta este prima vizită oficială în România.
În 2010, veniturile generate de turism la nivel global au depăşit un trillion de dolari şi 940 de milioane de oameni au trecut graniţele ţărilor lor. Totodată, unul din 12 locuri de muncă se datorează turismului.
În 2009, turismul mondial scăzuse cu 7%, cea mai mare scădere din ultimii 60 de ani, iar în 2010 a dat primele semen de revenire, urmând ca în primul semestru din acest an revenirea să se consolideze.
Sursa: NewsIn