Bursele mondiale par să fie cuprinse de panică după scăderea ratingului Statelor Unite, înregistrând, luni, cele mai mari pierderi din ultimul an, în ciuda unei mobilizări a liderilor politici şi financiari care doresc să împiedice un nou crah economic global.
Pieţele globale şi-au extins pierderile însemnate suferite săptămâna trecută, în ciuda anunţului făcut de Banca Centrală Europeană de a cumpăra obligaţiuni guvernamentale.
De altfel, pentru mai multă siguranţă, investitorii au părut luni să se îndrepte mai degrabă către aur şi obligaţiuni, cumpărând inclusiv obligaţiuni guvernamentale americane, în ciuda scăderii ratingului lor.
Bursele europene au dat înapoi după ce deschiseseră în creştere, în momentul în care indicele Dow Jones al bursei din New York a deschis în scădere, după ce vineri agenţia Standard & Poor’s a coborât pentru prima dată ratingul de creditare al SUA de la AAA la AA+.
BCE a fost nevoită să intervină pentru a contracara îngrijorările că Spania şi Italia vor fi următoarele victime ale crizei datoriilor.
Randamentul obligaţiunilor spaniole şi italiene a scăzut, într-adevăr, simţitor după intervenţia BCE, în cazul Spaniei de la 6% la 5,2%.
Însă investitorii de la burse au părut mai puţin entuziaşti de intervenţia BCE. Indicele FTSE 100 de la Londra a pierdut peste 3%, la Paris (Cac 40) pierderile au fost de peste 4 procente, în timp ce Frankfurt (Dax) a încheiat cu minus 5,02%. În cazul burselor europene, ele au atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.
Şi pieţele asiatice au căzut luni după scăderea ratingului SUA. Indicii Nikkei din Japonia şi Hang Seng din Hong Kong au pierdut 2,2%, iar Kospi în Coreea de Sud a pierdut 3,8 puncte procentuale.
La Moscova, indicele RTS a avut o cădere de aproape 8% la închidere.
Euro a pierdut teren în faţa dolarului, iar preţul petrolului a scăzut cu 3 procente.
Sursa: NewsIn