Pe cine ameninţă falimentul în 2012


Principalele motive pentru care firmele româneşti cad pradă insolvenței sunt imposibilitatea respectării graficelor de reeșalonare a creditelor și lipsa de capital, pe fondul scăderii generale a vânzărilor în contextul crizei economice.

La nivel național, conform analizelor Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), principalii agenți economici care accesează procedura insolvenței vin din domenii precum transporturi, comerț și construcții. În primele patru luni ale anului peste 5.620 de firme au intrat în insolvenţă la nivel național, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului .

Pentru anul 2012 CITR se așteaptă la mărirea numărului de insolvențe în rândul companiilor mari și mijlocii, care în primii ani ai crizei economice au beneficiat de o păsuire cu ajutorul căreia au reușit să depășească încă trei ani grei din punct de vedere economic și să își finanțeze operațiunile curente.

”Deși avem o situație a insolvențelor asemănătoare cu cea de anul trecut, vedem o activitate susținută din partea creditorilor chirografari, furnizori de servicii sau produse, care sunt din ce în ce mai hotărâți să-și recupereze creanțele scadente. De asemenea, băncile tind să aibă o atitudine îndreptată spre insolvență, nemaifiind dispuse să reeșaloneze la infinit creditele neperformante”, a declarat Radu Lotrean, coordonatorul departamentului de Ofertare al Casei de Insolvență Transilvania.

Potrivit CITR, piața insolvenței este în continuare una subfinanțată, iar casele de insolvență se confruntă cu probleme cauzate de gradul de încasare redus și întârzierea plății creanțelor în proceduri. În prezent, CITR creditează peste 80% din firmele aflate în portofoliu, deoarece decalajul dintre facturare și încasare ajunge să fie în unele cazuri, din cauza lipsei lichidităților din companii, chiar mai mare de un an.