Peste 730.000 de noi contracte de muncă au fost înregistrate începând din mai


Spread the love

Peste 730.000 de noi contracte de muncă au fost înregistrate de la începutul lunii mai, când a intrat în vigoare a noului Cod al Muncii, şi până în prezent, iar 128.000 dintre acestea au încetat în aceeaşi perioadă, a anunţat, marţi, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.

„Noi ştiam de la început că, imediat după intrarea în vigoare a noului cod, angajatorii vor încerca să scoată la suprafaţă munca la negru, dar evident că ne aşteptam ca, tot după 1 mai, anumite contracte să fie închise”, a mai spus Lăzăroiu.

Potrivit demnitarului, ultimul control efectuat recent de Inspecţia Muncii a vizat contractele încheiate până la 8 iulie. „Dintre cele 627.579 de contracte înregistrate până la acea dată, 15% dintre acestea, adică 94.000, au fost închise. Pentru a vedea motivele pentru care acestea au fost închise, am luat un eşantion reprezentativ, de aproximativ 27.000 dintre acestea. Am constat că principala cauză pentru care 30 la sută dintre contracte au fost închise se referea la trecerea de la contractul de muncă la registul zilierilor”, a explicat Sebastian Lăzăroiu.

Ministrul Muncii a mai spus că Legea zilierilor prevede două condiţii necesare pentru ca o persoană să fie încadrată ca zilier, şi anume ca aceasta să fie necalificată şi să presteze muncă ocazională cel mult 90 de zile. „Nu vrem să acuzăm sau să fim suspicioşi, însă vom monitoriza aceste situaţii, pentru a vedea dacă ele sunt justificate sau nu”, a subliniat Lăzăroiu.

Acelaşi control efectuat de Inspecţia Muncii a relevat că un alt motiv pentru care o parte dintre contracte au încetat este legat de agenţii de muncă temporari, care recrutează personal de pe piaţa forţei de muncă şi îl închiriază.

De asemenea, s-a descoperit că un procent de 1% la sută dintre angajaţii cărora le-a fost întrerupt contractul continuau să lucreze „la negru” pentru acelaşi angajator. „Am găsit, de pildă, o firmă de construcţii care avea 150 de angajaţi în situaţia asta”, a conchis demnitarul.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, obiectivul principal pentru Inspecţia Muncii rămâne încheierea a cât mai multor contracte individuale de muncă şi înregistrarea acestora în Registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic (REVISAL).

Noul Cod al Muncii – adoptat prin asumarea răspunderii, în ciuda criticilor venite din direcţia sindicatelor – prevede sancţiuni severe împotriva muncii la negru.

Astfel, primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, potrivit noului Cod al Muncii. Până în mai, amenzile în acest caz erau cuprinse între 3.000 de lei şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.

„Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă”, mai prevede noul Cod.

Sursa: NewsIn