Petrom a început livrarea de gaze în cadrul proiectului Hurezani, prin investiţii de 135 mil. euro


Producătorul de ţiţei şi gaze OMV Petrom, deţinut de Grupul OMV din Austria, a demarat livrarea de gaze naturale în cadrul proiectului Hurezani, în urma unor investiţii totale de 135 milioane euro, proiect ce optimizează livrările de gaze ale companiei din zăcămintele aflate în sud-vestul României.

„Prima livrare de gaze în sistemul naţional de transport a avut loc în 29 mai şi va fi urmată de o perioadă de circa 100 de ore de teste şi ajustări. Începerea livrării continue în reţeaua naţională este estimată pentru începutul lunii iunie 2010. Investiţiile pentru acest proiect s-au ridicat la circa 135 milioane de euro”, potrivit unui comunicat emis marţi de companie.

Acest proiect a fost iniţiat pentru a optimiza livrarea de gaze în reţeaua naţională de transport în perioadele când presiunea din sistem înregistrează nivele foarte ridicate (ca urmare a consumului redus, mai ales în perioadele de vară), se mai arată în comunicatul Petrom.

„Cele mai multe dintre zăcămintele noastre sunt zăcăminte mature, iar presiunea din rezervor este scăzută. Sistemul de livrare a gazelor Hurezani ne va ajuta să creştem presiunea până la 40 de bari, pentru a putea livra în mod optim gazele în reţeaua naţionala de transport. Datorită colaborării strânse cu Transgaz, am putut identifica soluţii pragmatice pentru o pornire rapidă. Intenţionăm continuarea parteneriatului şi în viitor pentru a utiliza această investiţie la întreaga capacitate. Fără această investiţie am fi livrat mai puţine gaze pe piaţă, în special în perioada de vară”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activităţile de explorare şi producţie.

Totodată, acesta a adăugat că proiectul Hurezani este parte a strategiei companiei, care urmăreşte atingerea potenţialului pe segmentul de explorare şi producţie.

Proiectul de livrare a gazelor Hurezani a fost iniţiat în 2008 şi este amplasat în Sud-Vestul României, între Craiova şi Târgu Jiu. Lucrările au  inclus o nouă staţie de compresoare la Bulbuceni, 11,5 km de conductă nouă de racordare şi modernizarea punctului de livrare de la Hurezani, pentru a se adapta la noii parametri de debit şi presiune a gazelor. Staţia de compresoare de la Bulbuceni combină tehnologii şi instalaţii de ultimă oră şi îndeplineşte toate standardele europene de siguranţă. Staţia preia gazele extrase de la cinci zăcăminte din zonă.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează în România rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 823 milioane barili echivalent petrol (854 milioane de barili echivalent petrol la nivel de grup), are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 268 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

În anul 2009, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3,029 miliarde euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 696 milioane euro. OMV, grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud Est deţine 51,01% din acţiunile Petrom. OMV activează în 12 ţări în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 17 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Sursa: NewsIn