Petrom a încheiat un acord cu IBM de câteva milioane dolari pentru operarea unui centru de date


Compania OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze naturale din Europa de Sud-Est, a încheiat un acord în valoare de mai multe milioane de dolari cu IBM, pe o perioadă de zece ani, pentru operarea unui centru de date în viitorul sediu al companiei, Petrom City.

În cadrul acestui acord, IBM va prelua operarea centrului de date al Petrom „pentru a oferi cele mai bune servicii din industrie către Petrom, OMV şi alţi clienţi din România”, potrivit unui comunicat al Petrom.

„Colaborarea cu IBM ne onorează şi constituie o confirmare a standardelor ridicate care s-au folosit pentru construcţia şi echiparea centrului de date din Petrom City. Prin acest acord, Petrom va beneficia de experienţa unui lider de piaţă în administrarea centrelor de date, iar utilizarea în comun a spaţiului şi facilităţilor vor avea un impact pozitiv asupra costurilor noastre”, a precizat directorul financiar al Petrom, Reinhard Pichler.

Centrul de date al Petrom oferă o infrastructură cadru cu cele mai avansate soluţii de răcire, alimentare cu energie electrică, redundanţă, sustenabilitate şi procese în caz de dezastru. Centrul de date este amplasat în campusul Petrom City şi este alimentat în totalitate de o centrală electrică din cadrul Petrom City. Acest centru de date este unul dintre cele mai moderne din Europa. IBM va oferi o gamă largă de servicii specifice unui centru de date, cum ar fi servicii de găzduire, de instalare, de cloud computing, precum şi servicii suplimentare cum ar fi cele de continuitate în business, servicii de back-up şi de recuperare a datelor în cazul unor calamităţi.

„Acest acord va ajuta Petrom să îşi reducă din costurile de operare ale centrului de date, permiţând IBM să ofere clienţilor săi o întreagă suită de servicii IT într-o manieră eficientă din punct de vedere al timpului şi costurilor. Acordul arată importanţa dată de IBM dezvoltării operaţiunilor sale în pieţele în curs de dezvoltare şi ne aşteptăm ca până în anul 2015, circa 25% din veniturile noastre să provină din pieţele emergente, printre care se află şi România”, a precizat directorul general al IBM România, Mihai Tudor.

Contractul a fost semnat în septembrie 2010.

Petrom City, viitorul sediu central al Petrom, este amplasat în zona de nord a Bucureştiului, la Străuleşti, şi va reuni circa 2.500 de angajaţi din actualele sedii ale companiei aflate în Bucureşti şi Ploieşti. Campusul cuprinde două clădiri de birouri, un centru de date, o centrală electrică de 5MW şi o parcare cu 900 de locuri, desfăşurate pe o suprafaţă construită de 100.000 mp.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din Europa de Sud-Est în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste cinci miliarde de euro în ultimii cinci ani.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.capital.ro