Petrom a investit în ultimii şase ani circa 4 miliarde euro în explorare şi producţie ţiţei şi gaze


Compania Petrom, cea mai mare companie din România, a investit în ultimii şase ani, după momentul privatizării, circa patru miliarde de euro în activităţi de explorare şi producţie ţiţei şi gaze naturale şi vrea să continue la acelaşi nivel, potrivit unui comunicat emis joi.

Reprezentanţii Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est, spun că cinci sonde onshore săpate pe trei zăcăminte situate în zona Olteniei contribuie semnificativ la producţia companiei, cu o pondere de peste 6% în producţia zilnică de gaze.

„Asigurarea unei producţii sustenabile în România este o provocare. Cele mai multe dintre zăcămintele pe care le operăm sunt mature, cu o vârstă medie a producţiei de circa 45 de ani şi, prin urmare, necesită investiţii semnificative: în ultimii şase ani am investit circa patru miliarde de euro în activităţi de explorare şi producţie şi vom continua la acelaşi nivel ridicat. Punerea în producţie cu succes a celor cinci sonde noi este un rezultat excelent şi demonstrează angajamentul nostru de a furniza energie în România”, a declarat membrul Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie, Johann Pleininger.

Oficialii Petrom spun că producţia obţinută prin cele cinci sonde noi este un rezultat al programelor de re-dezvoltare care au fost iniţiate pe o serie de zăcăminte în  România şi al programelor de explorare realizate în vederea compensării declinului natural şi atingerii potenţialului pe segmentul de explorare şi producţie.

Sondele 4335 Mamu şi 4338 Mamu au fost săpate în cadrul programului de re-dezvoltare a zăcământului Mamu, program care include săparea de noi sonde şi  modernizarea capacităţilor de producţie de suprafaţă. Zăcământul Mamu este un zăcământ de gaze condensate, a cărui exploatare a început în anul 1988. Prin punerea în producţie a celor două sonde săpate la o adâncime de circa 5.000 de metri, producţia pe acest zăcământ a crescut cu circa 2.800 bep/zi.

Sonda 50 Rădineşti a fost săpată pe structura Rădineşti, structură care a fost evidenţiată în urma unui program de explorare seismică 3D derulat în 2007. Săpată la o adâncime de circa 2.700 de metri, sonda contribuie cu o producţie zilnică de circa 1,900 bep/zi. Sondele 1007 Bustuchin şi 1009 Bustuchin au fost săpate pe zăcământul Bustuchin, zăcământ pe care se produce încă din 1959. Forate la o adâncime de circa 2.700 de metri, cele două sonde au crescut producţia pe zăcământ cu circa 1.200 bep/zi.

Cele cinci sonde noi au contribuit determinant la creşterea producţiei de gaze în primul trimestru al acestui an, care s-a ridicat la peste 93.000 bep/zi.

„Aceste sonde au fost forate pe zăcăminte din Oltenia – în regiunea de sud-vest a României. Credem că Oltenia are un potenţial ridicat de gaze şi, prin urmare, am concentrat o serie de investiţii importante în această zonă. Anul trecut am finalizat cu succes staţia de compresare a gazelor de la Hurezani şi vom continua prin lansarea unei iniţiative majore de optimizare a sistemelor de producţie gaze din partea de sud-vest a României”, a adăugat Johann Pleininger.

Grupul Petrom avea la sfârşitul lunii martie 24.339 angajaţi, comparativ cu 27.626 angajaţi la sfârşitul primului trimestru din 2010.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea din România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing operează 546 staţii de distribuţie, dintre care 389 Petrom şi 157 OMV. Grupul deţine, de asemenea, o reţea internaţională de circa 250 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

În anul 2010 cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 4,421 miliarde euro, EBIT (Venituri Înainte de Dobânzi şi Taxe) a fost de 709 milioane euro. OMV, grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud Est deţine 51,01% din acţiunile Petrom. OMV activează în 13 ţări în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 16 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Sursa: NewsIn