Piaţa clujeană atrage producătorii şi exportatorii din Spania


Firme spaniole din regiunea Castillia şi Leon vor să stabilească relaţii economice cu piaţa locală şi caută să distribuie o gamă largă de mărfuri în Cluj. Spaniolii văd în România tot mai multe oportunităţi de revitalizare a comerţului.

Reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj s-au întâlnit cu office managerul organizaţiei Junta de Castilla y Leon, Daniela Ionescu, pentru stabilirea premiselor şi condiţiilor sub care s-ar putea derula un parteneriat între firmele române şi cele spaniole.

De altfel, unele dintre firmele mici şi mijlocii din regiunile amintite au reuşit, pornind de la experienţa dobândită, să creeze reţele de distribuţie pentru produse alimentare şi viticole în zone precum Bucureşti sau Braşov.

“Există un potenţial imens de comerţ în România, iar firmele spaniole au nevoie să intre pe această piaţă. Încercăm să identificăm  oportunităţile de a introduce în Cluj produse din Castilla şi Leon şi ne dorim trezirea intereselor companiilor româneşti de a importa şi de achiziţiona din Spania”, a punctat office managerul reprezentanţei Junta de Castilla y Leon, asociaţie care îşi desfăsoară activitatea cu fonduri obţinute de la sectorul privat, dar şi de la statul spaniol.

Rolul acestei organizaţii este să înlesnească legături comerciale şi să ajute IMM-urile autohtone cu diferite contacte, necesare pentru a-şi promova oferta.

Junta de Castillia şi Leon este interesată de prospectarea principalelor sectoare economice locale, în special domeniul HORECA (hoteluri, restaurante, catering) şi cel al produselor şi serviciilor informatice (Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor).
“Până acum am avut solicitări mai multe pe sectorul alimentar.

În ceea ce priveşte plasarea de materiale de construcţie, colaborarea ar fi mai dificilă din cauza distanţei şi a costurilor prea mari, majoritatea firmelor spaniole alegând, în acest caz, să vină în România să-şi deschidă o filială şi să-şi găsească un partener aici”, a motivat Daniela Ionescu.

La întâlnire s-a discutat despre posibilitatea prin care se poate dezvolta un parteneriat bilateral, iar firmele clujene şi cele spaniole să participe la târguri specializate în diferite ramuri economice, care se vor desfăşura în cele două ţări.
În acest momentul de faţă, în Cluj există 44.000 de firme, iar peste 3.300 au capital străin, din care 176 sunt spaniole.