Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Piaţa IT din România va creşte în 2011-2012 în medie cu 7% – studiu PMR

A- A A+
Piaţa IT din România va creşte în 2011-2012 în medie cu 7% – studiu PMR

Piaţa IT din România va creşte în 2011-2012 în medie cu 7%, după un declin de 2,6% în 2010, remarcându-se o creştere a interesului pentru investiţii a jucătorilor de profil din China, Rusia şi UE, potrivit unui studiu al firmei de cercetare poloneze PMR.

„Piaţa IT îşi revine uşor.(…) Valoarea totală a pieţei IT în 2010 a scăzut cu 2,6%, la 831 milioane euro, însă declinul nu a fost la fel de semnificativ ca în urmă cu un an. În general, în 2009-2010 criza economică din ţară a afectat consumatorii privaţi şi companiile, ceea ce a avut ca efect reducerea bugetelor pentru IT. Cheltuiala publică pe partea de IT a scăzut, deşi posibilitatea de a atrage fonduri europene a devenit un factor menit să reînvie o parte din proiectele IT din România”, se arată în analiza PMR.

În 2010, au existat câteva creşteri de nişă şi pe grupe de produse, inclusiv pe segmentele de laptopuri, servere, soluţii de Business Intelligence şi de management al relaţiei cu clienţii, software pentru securitate, fără a îmbunătăţi situaţia întregii pieţe.

„Cota de hardware în valoarea totală a pieţei româneşti de IT a scăzut semnificativ în 2009 şi 2010, ceea ce se explică prin reducerea masivă a cheltuielilor IT. Declinul vânzărilor hardware în 2009 şi 2010 a afectat afacerile distribuitorilor şi retailerilor IT. În acelaşi timp, declinul cererii pe segmentul de hardware a determinat scăderea preţurilor”,  susţin analiştii PMR.

În ceea ce priveşte partea de retail, ca urmare a reducerii cheltuielilor, operate atât de retaileri, cât şi de consumatori, numărul de puncte vânzare a calculatoarelor a fost redus în multe lanţuri comerciale.

De asemenea, mai mulţi comercianţi au fost preluaţi de către concurenţii sau partenerii lor.

„PMR estimează că în segmentul IT cererea de produse şi servicii va avea o creştere modestă de 5,5% în 2011, fiind urmată de un avans constant al cheltuielilor IT în următorii ani. Oricum, creşterea medie în 2011-2012 nu va depăşi 7 %, destul de puţin impresionant în comparaţie cu extinderea pe piaţă de două cifre în perioada 2005-2008”, se arată în studiu.

Dezvoltarea pieţei de IT din România va fi în mare parte pe baza resurselor interne ale economiei, analiştii apreciind totodată că „fenomenul de explozie a consumului finanţat prin împrumuturi, la preţuri accesibile, de la bănci străine nu se va mai repeta”.

„Perspectivele de investiţii în general, dar şi cele pe IT, în 2011 rămân incerte. Furnizorii IT apreciază că va o fi creştere a cererii de produse şi servicii IT, în contextul general. Luând în calcul cele mai optimiste prognoze, creşterea economică în România este aşteptată pentru semestrul al doilea din 2011, iar la nivelul întregului an 2012 nu va depăşi 1,5%. Acest lucru înseamnă că o creştere semnificativă pentru IT se va întâmpla abia în 2012”, se mai spune în studiul PMR.

PMR estimează totodată că firmele IT locale vor continua să caute oportunităţi pentru a oferi servicii outsourcing de dezvoltare software, existând furnizori locali care au început deja să exploreze pe pieţele de export din apropiere, respectiv Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Republica Moldova şi Serbia.

„Trebuie menţionat că un trend foarte vizibil este interesul faţă de distribuitorii români de IT pe care îl manifestă jucători mult mai activi din alte ţări din Europa Centrală şi de Est.  (…) Este dificil de făcut o prognoză pe partea de fuziuni şi achiziţii în următorii ani, cu toate acestea interesul din afară, inclusiv China, Rusia şi Uniunea Europeană, ar putea conduce la unele achiziţii”, potrivit analizei PMR.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails