Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Poşta Română şi-a redus la jumătate pierderile în primul semestru, la 35 milioane lei

A- A A+
Poşta Română şi-a redus la jumătate pierderile în primul semestru, la 35 milioane lei

Compania Naţională Poşta Română şi-a redus la jumătate pierderile în primul semestru, la 35 milioane lei, faţă de cele înregistrate în primele şase luni din 2010, de 70,33 milioane lei, pe fondul reducerii cheltuielilor, potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea Agenţiei NewsIn.

„Reducerea cu aproximativ 50% a pierderii înregistrate de Poşta Română în semestrul I din 2011, comparativ cu perioada similară a anului 2010, s-a realizat în principal pe seama unui control mult mai riguros al cheltuielilor efectuate, concretizat prin renegocierea unor contracte aflate în derulare în vederea obţinerii unor tarife sau condiţii mai avantajoase pentru Poşta Română (monitorizare intervenţii, mentenanţă şi întreţinere clădiri, platforma aeriană, servicii telecomunicaţii), dar şi prin internalizarea unor servicii începând cu semestrul II din 2010 (procesare numerar, transport numerar – septembrie 2010, servicii de mentenanţă şi întreţinere clădiri, servicii curăţenie – iunie 2011)”, se arată în datele transmise de Poşta Română.

De asemenea, a fost redus comisionul de ridicare a numerarului din bănci, în urma negocierilor cu băncile, a fost reziliat contractul privind închirierea platformei aeriene în februarie 2011 şi a fost amânată acordarea în anul 2011 a cadourilor în bani pentru salariaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale şi Zilei de 1 Iunie.

În plus, începând cu luna februarie 2011, a fost suspendată plata de către CNPR a contribuţiilor la fondurile de pensii facultative pentru salariaţi, având în vedere situaţia economico-financiară dificilă. Totodată, programul de lucru a fost redus de la cinci zile la patru zile pe săptămână de două ori pe lună, cu reducerea corespunzătoare a salariului, ca măsură de redresare a situaţiei econimice a companiei.

„De la 1 iunie 2011 măsura se aplică personalului de conducere şi funcţional administrativ, urmând ca începând cu luna iulie să se aplice şi personalului operativ”, spun oficialii Poştei Române.

Totodată, compania a realizat în primul semestru din acest an o cifră de afaceri de 648.290.970 lei, mai puţin cu aproape 8% faţă de afacerile din prima parte a anului trecut, de 703.165.355 lei.

„Scăderea cifrei de afaceri cu 7,8 % a fost determinată de trendul descendent al prestaţiilor efectuate de către CNPR, în principal, ca efect al scăderii puterii de cumpărare a populaţiei şi reducerii bugetelor de cheltuieli ale agenţilor economici, pe fondul crizei economice generalizate. De asemenea, se evidenţiază şi o tendinţă de înlocuire a serviciilor tradiţionale de poştă cu servicii alternative (mesaje on-line, sms-uri, transfer de bani prin conturi bancare, plăţi on-line etc)”, afirmă oficialii companiei.

Poşta Română SA este o societate comercială cu capital majoritar de stat, are peste 35.000 angajaţi şi este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale. Acţionarii companiei sunt statul român, reprezentat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, care deţine 75% din capitalul social, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capitalul social.

Poşta Română a avut anul trecut pierderi de 116,39 milioane lei, mai mici cu 65 milioane lei faţă de pierderile din 2009, de 181,52 milioane lei, iar afacerile companiei au scăzut anul trecut cu 4%, la 1,377 miliarde lei.

În ceea ce priveşte anul în curs, reprezentanţii Poştei Române estimează o uşoară creştere a cifrei de afaceri faţă de 2010, dar şi pierderi nete de 810.000 lei.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails