Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Prima Casă: Boc propune băncilor să împartă riscul cu statul pentru a dubla numărul de beneficiari

A- A A+
Prima Casă: Boc propune băncilor să împartă riscul cu statul pentru a dubla numărul de beneficiari

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii băncilor pentru a analiza Programul Prima Casă, că Guvernul urmăreşte dublarea numărului de beneficiari ai programului, prin împărţirea riscului garanţiei între stat şi bănci.

„Întâlnirea de astăzi (marţi, n.r.) cu reprezentanţii băncilor a urmărit dublarea numărului de beneficiari, prin împărţirea riscului garanţiei între stat şi bancă, ceea ce va duce la dublarea nivelului de garanţii de la 1,5 miliarde de euro, la trei miliarde de euro. Aceasta este o propunere care a fost analizată împreună cu băncile din program, urmând ca până miecuri să stabilim la nivel tehnic aplicarea propunerii”, a declarat Emil Boc.

El a menţionat că programul s-a dovedit un „real succes” pentru că în prezent doar 21 de persoane au probleme cu plata ratelor la împrumuturile contractate. Scopul social a fost atins, astfel încât un număr important de tineri a avut acces la achiziţionarea unei case, a mai spus Boc.

În 2011, fondul pentru Programul Prima Casă este de 200 de milioane de euro, din care s-au cheltuit deja 50,7%. Premierul a mai precizat că programul va fi ajustat iar participarea băncilor în program este opţională.

Emil Boc a adăugat că, în condiţiile în care riscul se va împărţi între bănci şi stat, în cartea funciară vor fi înscrise şi băncile.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că, după aplicarea propunerii ca statul să împartă riscul cu băncile, nu se schimbă condiţiile în program şi că sunt discuţii legate de extinderea acestuia la nivelul beneficiarilor.

Potrivit datelor oficiale, până acum, prin Programul Prima Casă au fost acordate 37.632 de garanţii. Cele mai multe garanţii au fost acordate pentru apartamente cu două camere – 51%. Media valorii garanţiei a fost de sub 60.000 de euro, nivelul maxim admis, astfel: 31% dintre beneficiari au primit garanţii între 50.000 şi 60.000 de euro, 25%, sub 30.000 de euro, 24% –  între 30.000 şi 40.000 de euro şi 20% între 40.000 şi 50.000 de euro.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails