Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Producţia industrială a avansat în iunie cu 4,7%, susţinută de utilităţi şi industria prelucrătoare

A- A A+
Producţia industrială a avansat în iunie cu 4,7%, susţinută de utilităţi şi industria prelucrătoare

Producţia industrială, ajustată după numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, a sporit în iunie pentru a opta lună la rând, înregistrând un avans de 4,7% faţă de iunie 2009, susţinută de creşterea segmentului de utilităţi şi de industria prelucrătoare, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

În mai, producţia industrială avansase cu 4,1%, după ce în aprilie crescuse cu 3%, în martie cu 5,2%, în februarie cu 1,4%, în ianuarie cu 7,1%, în decembrie cu 8,3%, iar în noiembrie cu 3% faţă de aceeaşi lună din anul anterior, după 13 luni consecutive de declin.

În a şasea lună din 2010, industria prelucrătoare a crescut cu 5,7% faţă de aceeaşi lună din 2009, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a avut un ritm de creştere de 2,6%, iar industria extractivă a sporit cu 1,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+12,3%), în industria bunurilor de capital (+7,6%) şi în industria energetică (+1,7%). Industria bunurilor de uz curent şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată au scăzut cu 3,5%, respectiv cu 1,8%.

În serie brută, producţia industrială din iunie a crescut cu 6,7%, faţă de nivelul din luna similară din 2009, se mai arată în comunicatul transmis de INS.

Faţă de mai, producţia industrială, ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut în iunie cu 1,9%, datorită creşterii industriei extractive (+14,9%) şi industriei prelucrătoare (+1,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,4%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri doar în industria bunurilor intermediare (+2,7%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,3%). În schimb, industria energetică a scăzut cu 1%, industria bunurilor de uz curent cu 0,7% şi industria bunurilor de capital cu 0,3%.

În primele şase luni ale acestui an, producţia industrială ajustată a sporit cu 4,4% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară din 2009, ca urmare a creşterilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionată, de 11,1% şi din industria prelucrătoare, de 4,6%. Acestea au reuşit să compenseze scăderea cu 9,9% a producţiei din industria extractivă.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+10,6%), în industria bunurilor intermediare (+8,5%) şi în industria energetică (+5,2%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu câte 6,9%.

În serie brută, avansul producţiei industriale din primele şase luni a fost de 5,6%.

Sursa: NewsIn

Foto: AGERPRES

Related Posts with Thumbnails