Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Profitul net al Eximbank a scăzut anul trecut cu 44%, la aproape 75 milioane lei

A- A A+
Profitul net al Eximbank a scăzut anul trecut cu 44%, la aproape 75 milioane lei

Eximbank a obţinut anul trecut un profit net de 75 milioane lei, în scădere cu 44% faţă de 2009, în timp ce activele au sporit cu 5%, la 3,5 miliarde de lei, a anunţat luni banca.

În 2009, Eximbank a înregistrat un profit net de 134 milioane lei.

„Cu un profit net de aproape 75 de milioane de lei în 2010, EximBank a reuşit performanţa de a intra în top 10 cele mai profitabile bănci din România. Această valoare depăşeşte cu peste 60% nivelul planificat în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2010, similar cu cel din 2009. În condiţiile prelungirii crizei economice şi financiare şi în anul 2010, strategia EximBank nu a fost una orientată către maximizarea profitului, ci către alocarea resurselor astfel încât să ofere sprijin real pentru mediul de afaceri. Adoptarea acestei strategii a avut la bază faptul că EximBank este mai mult decât o bancă comercială, este un vector de susţinere prin instrumente de finanţare, garantare şi asigurare a companiilor româneşti”, au menţionat reprezentanţii băncii.

Activele EximBank au crescut anul trecut cu aproape 5%, la 3,5 miliarde de lei, iar expunerea totală a băncii (volumul total al finanţărilor, garanţiilor şi asigurărilor acordate în nume şi cont stat şi nume şi cont propriu) s-a majorat cu aproape 20% faţă de finele anului anterior.

Totodată, activitatea EximBank în numele şi contul statului a înregistrat în 2010 o creştere cu aproape 40% faţă de finele lui 2009, angajamentele totale (finanţări, garanţii şi asigurări) fiind de circa patru ori mai mari decât în 2008.

Din totalul garanţiilor emise în 2010 în numele şi contul statului, 64% au fost acordate întreprinderilor mari din industria prelucrătoare, industria extractivă şi din construcţii, iar circa 20% au fost accesate de IMM-uri.

EximBank este o instituţie bancară specializată al cărei portofoliu de produse este axat pe trei direcţii majore de acţiune – finanţare, garantare, asigurare.

Pachetul de finanţare al băncii cuprinde atât credite standard pentru activitatea curentă sau pentru investiţii, cât şi produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobândă subvenţionată şi compensarea parţială a dobânzii care permite recuperarea a până la 50% din dobânda plătită pentru creditele de investiţii în lei contractate de la bănci.

Garanţiile de stat oferite de EximBank vin în sprijinul companiilor care au nevoie de credite, dar nu dispun de suficiente garanţii colaterale. Garanţiile emise de EximBank preiau o parte semnificativă a riscului de credit astfel că utilizarea lor asigură accesul mai facil la finanţare.

În ceea ce priveşte asigurările, EximBank acoperă riscurile comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale internaţionale sau în implementarea proiectelor de investiţii ale companiilor româneşti în străinătate.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails