Programe energetice in Uzbekistan – oportunitati pentru Romania


Uzbekenergo, compania nationala responsabila cu energia electrica, a initiat un program de constructie a unor entitati eoliene in Uzbekistan . Acesta va fi finantat cu fonduri de la Banca Mondiala, destinate initial reconstructiei unei retele majore de distributie a energiei electrice (Talimarjan).

In prezent, proiectul de constructie a unitatilor eoliene este in faza incipienta, fiind demarata constructia unei unitati pilot si licitatia pentru serviciile de consultanta pentru restul unitatilor.

Suma pe care statul uzbec intentioneaza sa o aloce dezvoltarii capacitatilor de productie a energiei eoliene este intre 400 si 500 milioane USD, pe o perioada de trei-patru ani. Se are in vedere ca toate operatiunile de constructie si operare a parcurilor eoliene sa fie realizate prin intermediul firmelor straine.

Din considerente de eficienta, capacitatile parcurilor eoliene planificate de partea uzbeca vizeaza valori pornind de la 200 MW.

Licitatia pentru serviciul de consutanta privind oportunitatea deschiderii centralelor eoliene a fost inchisa. Studiul va fi initiat in ianuarie 2013 si va fi derulat pe o perioada de aproximativ un an si jumatate.

Intrucat in Romania exista expertiza in domeniul constructiei de entitati eoliene si firme cu activitate in domeniu, care ar putea participa la astfel de proiecte, ar fi utila identificarea unor astfel de societati si punerea in contact cu Uzbekenergo.

Reamintim ca, in caz de necesitate, insusi Ministerul Relatiilor Economice Externe, Investitiilor si Comertului poate fi contactat de firmele interesate. Ministerul este de asemenea dispus sa sprijine firmele straine care intentioneaza sa intre in negocieri cu firme locale.

Proiecte uzbece de investitii in domeniul alimentar

Asociatia intreprinderilor din industria alimentara din Uzbekistan cauta sa identifice investitori pentru urmatoarele proiecte:

– organizarea productiei de produse de patiserie prin crearea unei fabrici pentru procesarea boabelor de cacao, cu o capacitate de productie de 10.000 tone/an;

– organizarea productiei pentru procesarea avansata a fructelor (piureuri, gemuri, concentrate de fructe, umpluturi pentru produsele de patiserie);

– organizarea productiei de produse tip ‘”fast-food” – obtinerea de fructe si legume congelate si uscate – in Zona Economica Libera NAVOI;

– construirea unei fabrici de amidon si siropuri cu o capacitate de 10.000 tone/an;

– organizarea productiei de utilaje, echipamente de procesare si piese de schimb pentru industria de procesare a uleiurilor si grasimilor animale in Zona Economica Libera NAVOI;

– construirea si echiparea unei fabrici de produse de patiserie in Raionul Taskent cu o capacitate de 10.000 tone/an;

– productia de mancaruri pentru copii in Zona Economica Libera NAVOI.

Proiectele mai sus mentionate sunt prevazute prin Decretele Presedintelui Republicii Uzbekistan nr. PP-1442 din 15.12.2010 ”Cu privire la prioritatile dezvoltarii industriei uzbece in perioada 2011-2015” si nr. PP-1668 din 27.12.2011 “Cu privire la programul de investitii al Republicii Uzbekistan in anul 2012”. Privilegiile si preferintele acordate de statul uzbec investitorilor straini in concordanta cu aceste reglementari sunt in masura sa faciliteze implementarea cu succes a proiectelor mai sus-mentionate.

Asociatia intreprinderilor din industria alimentara din Uzbekistan este dispusa sa analizeze propunerile potentialilor investitori pentru proiectele mentionate si orice alte proiecte de investitii relevante in acest domeniu.

Ministerul Relatiilor Economice Externe, Investitiilor si Comertului al Republicii Uzbekistan este dispus sa ofere asistenta pentru stabilirea de contacte intre Asociatie si potentiale companii din strainatate dispuse sa implementeze in comun proiecte de investitii in industria de procesare a produselor alimentare din Republica Uzbekistan.

Pentru detalii suplimentare va rugam sa contactati Ministerul Afacerilor Externe (persoana de contact: Razvan Rusu, Director General, date de contact: tel.: 021.3192108; 021.3192125; fax: 021.3196862).