Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Programul „Casa verde” are în acest an un buget de 100 milioane lei, pentru persoane fizice

A- A A+
Programul „Casa verde” are în acest an un buget de 100 milioane lei, pentru persoane fizice

Administraţia Fondului pentru Mediu va lansa miercuri a doua sesiune a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire ce utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, denumit Programul „Casa Verde”, care se adresează persoanelor fizice.

„Bugetul alocat Programului, pentru anul 2011, este de 100 de milioane lei, fiind distribuit la nivelul fiecărui judeţ în funcţie de numărul de locuitori al acestuia. Începând cu data de 1 iunie, persoanele fizice îşi pot depune dosarele de finanţare nerambursabilă la agenţiile judeţene de mediu din localităţile unde domiciliază”, se arată într-un comunicat emis marţi de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Solicitantul care doreşte să aplice în cadrul acestui program trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie persoană fizică cu domiciliul pe teritoriul României, să fie proprietar/coproprietar al imobilului pe/în care se implementează proiectul, iar imobilul trebuie să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele  judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică.

De asemenea, solicitantul nu trebuie să aibă obligaţii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare, iar  în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu sponsorizează activităţi cu efect negativ asupra mediului.

„Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură şi până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice”, mai informează comunicatul.

Scopul Programului este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră.

Prin finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, se încurajează utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Persoanele fizice, interesate să aplice în cadrul Programului, pot consulta ghidul de finanţare, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 310/5 mai 2011 şi disponibil pe pagina web a Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails