Proiectele lansate în discuţie de România la forumul cu ţările din Golf însumează peste 10 mld. euro


Proiectele depuse de companiile româneşti – de stat şi private – pe masa discuţiilor la Formul Economic cu ţările din Golf, care se desfăşoară zilele acestea la Bucureşti, însumează peste 10 miliarde de euro, conform unor prime estimări ale organizatorilor, informează MAE.

Forumul Economic „Oportunităţi de afaceri în Europa Centrală şi de Sud-Est”, organizat la iniţiativa secretarului general al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), a început marţi la Bucureşti, fiind o premieră de acest gen în regiune.

La lucrările Forumului şi-au anunţat participare peste 120 de oficiali şi companii din Golf şi peste 200 de înalţi oficiali şi preşedinţi de companii care activează în România.

Ministrul comerţului exterior al Emiratelor Arabe Unite, ministrul adjunct pentru comerţ exterior al Arabiei Saudite, ministrul comerţului şi industriei al statului Kuweit, alături de alţi înalţi oficiali ai ţărilor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, lideri ai unor organizaţii patronale şi camere de comerţ se întâlnesc zilele acestea la Forumul economic de la Bucureşti.

România este reprezentată de ministerele economice, Banca Naţională a României, Consiliul Naţional al IMM-urilor, precum şi de alte agenţii şi uniuni profesionale. de euro.

Forumul Economic de la Bucureşti se va derula pe parcursul a trei zile, în perioada 8-10 martie, şi va fi împărţit pe cinci paneluri, corespunzătoare  domeniilor propuse spre colaborare, respectiv: I. energie, resurse naturale: petrol şi gaze naturale; II. infrastructură, construcţii, piaţa imobiliară; III. Turism, sănătate; IV. promovarea de investiţii, comerţ şi IT & C; V. agricultură.

Forumul Economic CCG de la Bucureşti reprezintă prima etapă a unor acţiuni de anvergură în planul colaborării economice între reprezentanţii statelor participante, urmând ca în perioada următoare (sfârşitul anului curent sau în prima parte a anului viitor) să se organizeze o nouă ediţie într-unul din statele membre CCG.

CCG este o uniune politică şi economică a şase state arabe din Golful Persic, ce are cu precădere obiective economice şi sociale.

Creat la 25 mai 1981, din CCG fac parte Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Iranul şi Irakul, deşi au ieşire la Golf, nu fac parte din organizaţie, fiind excluse, iar Yemenul îşi negociază aderarea.

Toate aceste state, mai puţin Emiratele şi Qatarul, s-au confruntat într-o măsură mai mică sau mai mare în ultima perioadă cu mişcări protestatare, caracteristice lumii arabe de la începutul acestui an. Analiştii sunt de părere că transformările care au loc în prezent în lumea arabă ar putea determina o reaşezare şi o reorientare a investiţiilor şi mediului de afaceri, cu atât mai mult cu cât unele dintre aceste ţări sunt actori-cheie pe piaţa petrolului.

Cu ocazia Formului, ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a avut întrevederi bilaterale, marţi, cu Abdallah Al-Hamoudi, ministrul adjunct pentru comerţ exterior din cadrul Ministerului Comerţului şi Industriei din Regatul Arabia Saudită, cu şeica Lubna al-Qasimi, ministrul pentru comerţ exterior din Emiratele Arabe Unite, şi cu Ahmad Rashed Al-Haroun, ministrul comerţului şi industriei din Kuweit.

Ministrul a subliniat, în discuţiile cu interlocutorii săi, că este necesar ca proiectele discutate şi convenite în cadrul Forumului Economic de la Bucureşti să beneficieze de sprijin guvernamental, iar mediul de afaceri să fie încurajat pentru a materializa proiectele promiţătoare identificate în timpul evenimentului.

Sursa: NewsIn