Protestul angajaţilor de la Finanţe va continua şi joi, după eşecul negocierilor cu Ialomiţianu


Câteva sute de angajaţi ai Ministerului Finanţelor se află joi dimineaţa pe holurile instituţiei, hotărâţi fiind să nu plece până nu îşi primesc drepturile salariale, după ce protestul a continuat şi pe parcursul nopţii, negocierile purtate cu ministrul Gheorghe Ialomiţianu soldându-se cu un eşec.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Vasile Marica, a declarat că discuţiile purtate în noaptea de miercuri spre joi cu ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu,au eşuat, iar negocierile vor continua.

„Discuţiile au eşuat. Dacă ministrul vrea să mai discute cu noi, suntem aici”, a spus Marica.

În noaptea de miercuri spre joi, puţin după miezul nopţii, ministrul Gheorghe Ialomiţianu s-a întors la minister pentru a discuta cu liderii de sindicat, însă negocierile au eşuat. Miercuri seara, Ialomiţianu se baricadase în biroul său de furia angajaţilor supăraţi că nu şi-au primit stimulentele de pe ultimele două luni şi care îi cereau demisia. După o oră, a reuşit să părăsească sediul ministerului cu ajutorul ofiţerilor SPP.

„Atât timp cât le doresc binele şi asigur un sistem de salarizare echitabil, nu am de ce să-mi dau demisia, pentru că în Finanţe sistemul de salarizare a fost incorect. Actualul sistem de stimulente nu este un sistem care respectă legea. Atât timp cât indicatorii nu sunt depăşiţi, încasările nu sunt la nivelul  planificat, România are 32% venituri bugetare, Bulgaria are 40%”, a spus miercuri seară Ialomiţianu.

Câteva sute de angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice au încetat miercuri lucrul, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au mai primit stimulentele de două luni, spunând că nu mai pot avea un trai decent, în condiţiile în care salariile le-au fost reduse.

Primii bugetari care au întrerupt lucrul miercuri au fost cei din Bucureşti, de la Ministerul Finanţelor. Cu aceştia s-au solidarizat angajaţii din Ministerul Muncii, de la inspectorate teritoriale de muncă, precum şi de la case de pensii.

Proteste similare cu cele din Capitală au fost declanşate în Constanţa, Timişoara, Deva, Ploieşti, Galaţi, Iaşi, Teleorman şi Braşov.

Acordarea sporurilor pentru personalul din Ministerul Finanţelor Publice a fost unul dintre reproşurile preşedintelui Traian Băsescu la momentul remanierii fostului ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Preşedintele i-a avertizat pe noii miniştri ai Finanţelor şi Muncii, Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş, să nu repete „eroarea de sfidare a opiniei publice” pe care au făcut-o predecesorii lor cu o lună în urmă, când au acordat stimulente oamenilor din minister, în condiţiile în care bugetarilor li se cere solidaritate.

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, a declarat, la începutul lunii septembrie, la plecarea din minister, că decizia de a acorda stimulente personalului din subordinea sa îi aparţine, iar între el şi preşedintele Traian Băsescu există o divergenţă de opinii de mai multă vreme pe această chestiune. „Există o divergenţă de opinie între mine şi preşedinte de foarte multă vreme. Fiecare dintre noi şi-a menţinut punctul de vedere. Eu mi-am asumat această acordare de stimulente personalului din Ministerul Finanţelor”, a precizat Vlădescu.

Vlădescu a explicat decizia prin faptul că, fără stimulente, salariul personalului ar fi scăzut foarte mult, ceea ce ar fi făcut dificil de condus instituţia. „Motivaţia era diferenţa de salarizare între Ministerul Finanţelor şi ceilalţi bugetari. Am făcut o declaraţie acum câteva luni, din acest punct de vedere a fost o eroare la scrierea legii 330 anul trecut, când în lege s-au introdus sporurile, dar nu s-au introdus stimulentele. Ministerul Finanţelor nu avea sporuri, avea stimulente. Ele au rămas pe dinafară şi, în cazul în care ar fi dispărut, personalul din cadrul ministerului, cu tot cu reducerea de 25%, ar fi pierdut aproape 60% din venituri, ceea ce făcea foarte greu de administrat această instituţie”, a spus atunci Vlădescu.

Miercuri seară, fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a precizat într-o emisiune televizată că îşi menţine declaraţia făcută la plecarea din Guvern în legătură cu acordarea stimulentelor către angajaţii din Ministerul de Finanţe.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.romania-actualitati.ro