Provocarile si oportunitatile extinderii UE si NATO, precum si riscurile sporite la frontierele euro-atlantismului printre discutiile conferintei organizate la CCIR Business Center


 

Provocarile si oportunitatile extinderii UE si NATO, precum si riscurile sporite la frontierele euro-atlantismului printre discutiile conferintei organizate la CCIR Business Center

 

 Bucuresti, 21 octombrie 2015: Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), dl. Mihai Daraban, a deschis astazi, 21 octombrie 2015, conferinta „Conflictele actuale din vecinatatea Romaniei si a Georgiei, precum si riscurile sporite la frontierele euro-atlantismului. Extinderea UE si NATO: provocari si oportunitati”, organizata de Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID Romania) la CCIR Business Center.

 

„Suntem onorati sa gazduim aceasta importanta conferinta, CCIR fiind organizatia cu cea mai larga infrastructura de business din Romania”, a declarat Presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, in deschiderea conferintei. „Avem o relatie foarte buna cu Georgia, cu toate ca avem doar 17 companii cu capital georgian active in Romania. Romania are o pozitie geografica strategica ce ne permite sa atingem tarile central europene, si anume, acele tari fara iesire la mare. Georgia are marea oportunitate de a fi poarta pentru toate potentialele schimburi comerciale care ar putea veni din zona Caspica”, a continuat dl. Daraban.

 

Evenimentul a fost marcat de interventia Ministrului pentru Integrare Europeana si Euro-Atlantica a Georgiei, dl. David Bakradze, care a multumit pentru sprijinul ferm al tarii noastre fata de obiectivele europene si euro-atlantice ale Georgiei, inclusiv pentru participarea Romaniei la demersurile NATO de consolidare a securitatii Georgiei si de sprijinire a reformelor in domeniul apararii. „Pozitia geopolitica a Georgiei este critica pentru a transmite resurse energetice catre UE. Consider ca securitatea energetica este cruciala pentru stabilitate in Georgia si in regiune, pentru a imbunatati relatiile cu celelalte tari si pentru a-si intari integritatea teritoriala prin recunoasterea granitelor”, a continuat Ministrul pentru Integrare Europeana si Euro-Atlantica a Georgiei.

 

Analistul specializat in geopolitica, dl. Cozmin Gusa, a declarat ca statele importante din Europa si Statele Unite trebuie sa ofere sprijin politic si financiar mai multor tari vulnerabile din regiune, printre care sunt si Georgia si Republica Moldova. „Tarile euroatlantice, precum Romania si Georgia, sunt puse in situatia de a-si reinventa strategiile si sarcina aceasta le va reveni managerilor nostri politici”, a explicat consultantul Cozmin Gusa.

 

La eveniment au mai luat cuvantul si E.S. Ambasadorul Georgiei in Romania, dl. Giorgadze Ilia, Presedintele AID Romania si Coalitiei pentru Modernizarea Romaniei, dl. Alexandru Cumpanasu si Vicepresedintele Coalitiei pentru Modernizarea Romaniei, fost Ministru de Afaceri Externe al Romaniei, dl. Cristian Deaconescu.

 

Informatii de background

Schimburile comerciale dintre cele doua state, la nivelul anului 2014, se ridica la valoarea de 250,15 milioane euro. Exportul Romaniei este in valoare de 246,67 milioane euro, iar importul 3,48 milioane euro. In Romania sunt inregistrate 17 companii cu capital georgian.

Principalele exporturi romanesti in Georgia si importuri din Georgia in anul 2014 au constat in: produse minerale, produse ale industriei chimice si conexe, produse alimentare, bauturi, tutun, metale comune, vehicule, aeronave si echipament de transport, lemn, carbune.

 

Sursa:

Biroul Comunicare Publica

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro