Pentru perioada 2012-2014, tendinţa de reducere a inflaţiei va continua, urmând ca rata inflaţiei să scadă până la nivelul de 2,5% în anul 2014, cu o medie anuală de 2,8%, se arată în strategia fiscal-bugetară pentru 2012-2014 aprobată miercuri de Executiv.
Totodată, la sfârşitul lui 2012, rata inflaţiei ar urma să ajungă la 3%, iar în 2013, la 2,8%.
La reluarea trendului dezinflaţionist s-a avut în vedere continuarea procesului de reducere a inflaţiei, prin menţinerea conduitei ferme a politicilor monetare, cât şi a celorlalte componente de politici economice (fiscală, a veniturilor).
„Estimările au luat în calcul ani agricoli normali şi o volatilitate redusă pentru preţul internaţional al petrolului. De asemenea, reducerea graduală a majorării de accize, promovarea unei politici salariale prudente şi continuarea reformelor structurale vor menţine procesul de dezinflaţie pe o traiectorie sustenabilă”, potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014
Astfel, rata inflaţiei urmează să scadă până la nivelul de 2,5% în anul 2014, cu o medie anuală de 2,8%. De asemenea, continuarea procesului de dezinflaţie va contribui la scăderea suplimentară a aşteptărilor inflaţioniste.
Potrivit strategiei, un alt mijloc eficient de ancorare a anticipaţiilor inflaţioniste va fi revenirea tendinţei de apreciere în termeni reali a monedei naţionale în raport cu euro.
„Acest fapt este posibil dacă se are în vedere perspectiva unei creşteri mai accelerate de productivitate în economia românească faţă de principalii săi parteneri externi. Impactul cursului de schimb va fi unul modest, manifestat în sensul susţinerii procesului de dezinflaţie. Astfel, s-a luat în calcul o apreciere nominală uşoară a leului faţă de moneda europeană”, se mai arată în document.
Sursa: NewsIn