Rectificarea taie din banii pentru investiții, sumele rămase vor fi alocate proiectelor prioritare


Guvernul va tăia la rectificarea bugetară o sumă echivalentă cu 0,2% din PIB din banii destinați investițiilor, iar ministerele trebuie să aleagă câte zece proiecte de investiții spre care banii rămași vor fi alocați cu prioritate, a anunțat premierul Emil Boc.

”Fiecare minister își va reevalua și va comunica public primele zece priorități de investiții care vor fi cu accent pe cele care se termină în 2010 și în 2011. Până săptămâna viitoare, fiecare minister, în urma discuțiilor cu prim-ministrul, în urma acestui proces de rectificare bugetară, își va prioritiza investițiile astfel încât să acordăm prioritate acelora care se pot finaliza în perioada următoare și să se diminueze impactul acelora care aveau în spate ani în șir de lucrări neefectuate”, a declarat Boc la finalul ședinței în care Guvernul a discutat în primă lectură rectificarea bugetară pe anul 2010.

Boc a mai spus că la rectificarea bugetară va fi suplimentat bugetul de asigurări sociale cu 3,8 miliarde de lei pentru plata pensiilor, vor fi alocate 1,9 miliarde de lei pentru achitarea datoriilor din sistemul sanitar și alte 900 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Pentru plata datoriilor pe care le au companiile de stat către agenții economici va fi alocată suma de 500 de milioane de lei.

Bugetul Fondului Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) va fi suplimentat cu 46 de milioane de euro, sumă care va asigura acordarea de credite în limita a 2 miliarde de euro.

În ceea ce privește sumele necesare cofinanțării proiectelor UE, Boc a declarat că nu va fi tăiat ”niciun euro” de la acest capitol ci, dimpotrivă, bugetele ministerelor Agriculturii și Mediului vor beneficia de suplimentări. Bugetul Ministerului Dezvoltării și Turismului va primi 30 de milioane de lei pentru reconstrucția caselor afectate de inundații.

Rectificarea urmărește încadrarea în deficitul bugetar de 6,8% din PIB, convenit cu FMI.

Sursa: NewsIn

Foto: www.agenda.ro