România a primit din partea CE recomandarea de a implementa programele agreate


Comisia Europeană a făcut marţi recomandări economice statelor membre UE, cu excepţia celor care derulează un program de asistenţă financiară din partea Uniunii Europene şi a FMI, printre care şi România, acestea primind doar recomandarea de a implementa programele deja agreate.

Comisia a adoptat 27 de seturi de recomandări specifice fiecărei țări – la care se adaugă un set pentru zona euro pe ansamblu – pentru a sprijini statele membre să definească politicile lor economice și sociale în vederea obținerii de rezultate în materie de creștere, locuri de muncă și finanțe publice, potrivit unui comunicat.

Celor cinci state membre care primesc asistenţă financiară din partea UE şi FMI – Grecia, Irlanda, şi Portugalia, din zona euro, Letonia şi România, din zona non-euro – nu le-au fost adresate recomandări speciale, în afara aceleia de a îndeplini programele destinate consolidării fiscale şi reformelor structurale.

Uniunea Europeană a acordat în martie României cea de-a patra tranşă, în valoare de 1,2 mld. euro, din împrumutul agreat în anul 2009, de 5 miliarde euro, după ce Comisia Europeană a evaluat pozitiv implementarea, de către autorităţi, a condiţiilor stabilite prin cel de-al treilea memorandum de înţelegere.

Ultima tranşă, de 150 milioane euro, de la Uniunea Europeană este aşteptată a fi virată în cel de-al doilea trimestru al acestui an.

România a agreat în 2009 cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii internaţionale un pachet de asistenţă financiară pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. Până în prezent, România a primit 12,2 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional şi urma să mai primească de la FMI în 2011 încă o tranşă, respectiv cea de-a opta, în valoare de 874 milioane DST.

Sursa: NewsIn