România ar putea beneficia din nou de aporturile de investiţii străine directe-raport Erste Group


România ar putea beneficia din nou de aporturile de investiţii străine directe (ISD) în domenii precum bunurile industriale, agricultura şi industria alimentară, sectorul IT&C şi cel al energiei regenerabile, apreciază analiştii Erste Group.

„Acordul stand-by cu FMI şi UE a înlocuit unele dintre aporturile de capital privat din România şi a acordat timpul necesar pentru implementarea reformelor şi reducerea contului curent şi a deficitului bugetar. Pe măsură ce economia globală îsi revine din recesiune, România ar putea beneficia din nou de aporturile de ISD în domenii precum bunurile industriale, agricultură si industria alimentară, sectorul IT&C şi cel al energiei regenerabile, în timp ce contul curent redus a diminuat vulnerabilitatea externă a României în viitor”, se arată într-un raport al Erste Group.

Înainte de 2009, principalul aport de capital străin în România a constat în investiţii străine directe (mai ales capital în acţionariat, ca urmare a privatizărilor), precum si alte investiţii (credite transfrontaliere si finanţări de la băncile mamă), în timp ce investiţiile de portofoliu au fost în general scăzute. După debutul crizei financiare globale, aportul de ISD s-a redus, „în pofida faptului că România a rămas o destinaţie de afaceri atractivă”.

Totodată, potrivit analiştilor Erste Group, România şi-a diminuat substanţial deficitul de cont curent, reducându-şi astfel nevoile de finanţare externă la niveluri care pot fi uşor finanţate pe pieţe.

„Criza financiară globală a limitat opţiunile de finanţare a deficitului de cont curent românesc (la momentul respectiv, aproximativ 13% din PIB) şi economia a fost nevoită să se adapteze rapid pentru a-şi putea reduce deficitul de cont curent. Ajustarea a fost facilitată de eforturile coordonate ale FMI şi UE, care au diminuat presiunea exercitată asupra finanţării externe si au contribuit la impunerea măsurilor de reducere a dezechilibrelor. De asemenea, aşa-numita Iniţiativă de la Viena a jucat un rol important în cazul României, datorită faptului că băncile străine prezente în ţară s-au angajat să îsi menţină expunerea”, spun analiştii.

În opinia acestora, decizia recentă de înlocuire a acordul stand-by al României cu FMI, care urmează să expire, doar cu un acord preventiv (nu se preconizează utilizarea fondurilor), fără prelungirea programului anterior, demonstrează progresul înregistrat de România

În raport se mai arată că anul 2010 a adus o inversare a situaţiei fluxurilor de capital în ţările din regiunea ECE. Astfel, după un declin puternic în 2009 (-45% pe an), investiţiile străine directe au început să îşi revină (aproximativ 9% pe an).

„Cehia este campionul absolut al regiunii, aporturile de ISD depăşind dublul nivelului record înregistrat în 2010 (aproape 4% din PIB). În termeni nominali, nivelurile ISD au fost chiar mai mari decât în 2008. Şi Ungaria a fost o surpriză pozitivă: conform datelor preliminare, tendinţa negativă s-a inversat si ISD-urile reprezintă aproximativ 2% din PIB în 2010. ISDurile şi-au revenit şi în Slovacia, ajungând la 1% din PIB, în contextul unei puternice reveniri a profiturilor reinvestite şi a stabilizării creditelor inter-companii acordate între companiile-mamă si sucursalele locale. Faptul că economia maghiară a raportat un surplus în contul curent (2% din PIB) creează o bază foarte solidă pentru sustenabilitatea balanţei de plăţi a Ungariei. Ucraina şi-a menţinut ISD-urile la un nivel ridicat (aproape 4% din PIB), ceea ce acoperă de fapt întregul deficit de cont curent, reducând semnificativ nevoia de împrumut extern”, se spune în raportul Erste Group.

Sursa: NewsIn