Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

România va emite o nouă serie de obligaţiuni pe pieţele internaţionale până la sfârşitul anului

A- A A+
România va emite o nouă serie de obligaţiuni pe pieţele internaţionale până la sfârşitul anului

Secretarul de stat în MFP, Bogdan Drăgoi, a afirmat că noua criză de pe pieţele financiare va determina schimbarea calendarului de emitere de obligaţiuni de către România astfel încât momentul să fie cât mai favorabil statului român.

Drăgoi a admis că evoluţiile de pe pieţele internaţionale au complicat condiţiile în care România îşi poate finanţa deficitul bugetar. „Se vor schimba maturităţile, ele reflectând cerinţa din piaţă pentru că apare fenomenul de criză apare şi o reducere a maturităţilor. Toţi investitorii tind să-şi reducă expunerea până când se clarifică situaţia financiară”, a explicat oficialul din Ministerul de Finanţe.

Pe de altă parte, în MFP se doreşte ca documentaţia pentru o nouă emisiune să fie finalizată în maxim o lună jumătate, urmând ca, în funcţiile de condiţiile de piaţă, să se decidă dacă împrumutul va fi făcut pe piaţa americană sau pe cea europeană. „Nu avem cum să renunţăm pentru că strategia de finanţare a datoriei publice prevede foarte clar că trebuie să avem o finanţare echilibrată între piaţa internă şi piaţa externă astfel încât să nu punem prea mare presiune pe piaţa internă”, a declarat Bogdan Drăgoi.

Acesta a evitat să spună cât va fi valoarea emisiunii, Ministerul de Finanţe lucrând pe mai multe scenarii, elaborate în funcţie de evenimentele pe pieţele financiare internaţională. „Nu pot spune cât va fi următoare emisiune întrucât ţine foarte mult de contextul pieţei, de ce se va întâmpla în două luni. Avem un mix între maturitate, preţ şi volum. În funcţie de aceste variabile, decidem cât luăm”, a conchis Drăgoi.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails